Specialisti za kavo

 
Sveže novice o kavi in ostalem ...

Blog

Vsi z največjim veseljem popijem filter ali espresso skodelico kave. Ampak malo od nas se zaveda kako dolga pot je potrebna od zrna do skodelice. VZGOJA SADIK Kavovci so vzgojeni iz kavnih zrn (semen) ali potaknjencev. Proces kalitve traja do 60 dni. Obstajajo kavna posestva, ki se ukvarjajo samo z gojenjem sadik...

KAJ JE CASCARA? Cascara je nekje na stičišču kave in čaja a po okusu niti približno ne spominja na kavo. Cascara ima sladek, saden okus z notami suhih sliv, rozin, hibiskusa, suhega sadja in tudi tobaka. Je blago kofeinski napitek saj vsebuje do osem krat manj kofeina kot filter kava. Cascara je...

https://youtu.be/hM5kwyJ0V5U Za današnji blog smo vam poleg video prispevka pripravili tudi obširno razlago o pravilni pripravi V60. KAJ POTREBUJEMO ZA PRIPRAVO Aeropress Aeropress kovinski ali papirnat filter Servirni vrček Tehtnico Vrček z vročo vodo Sveže srednje mleto kavo RECEPTURA ZA 1 – 2 OSEBI 18 gramov srednje mlete kave 250 gramov vode (temperatura...

https://youtu.be/g_QNjqgkmEI Za današnji blog smo vam poleg video prispevka pripravili tudi obširno razlago o pravilni pripravi V60. KAJ POTREBUJEMO ZA PRIPRAVO V60 V60 filter papir Servirni vrček Tehtnico Vrček z vročo vodo Sveže srednje mleto kavo RECEPTURA ZA 1 – 2 OSEBI 20 gramov srednje mlete kave 320 gramov vode (temperatura 92°C) čas...

  https://www.youtube.com/watch?v=vwo05w4Oy5A Za današnji blog smo vam poleg video prispevka pripravili tudi obširno razlago o pravilni pripravi Chemexa. KAJ POTREBUJEMO ZA PRIPRAVO Chemex Chemex filter papir Tehtnico Vrček z vročo vodo Sveže srednje mleto kavo RECEPTURA ZA 1 - 2 OSEBI 20 gramov srednje mlete kave 320 gramov vode (temperatura 92°C) čas ekstrakcije 2min...

Vsi se strinjamo, da barist ni čarovnik in iz nekvalitetnih kavnih zrn ne more pripraviti dobre skodelice kave. Zelo dobro pa se zavedamo, da lahko iz še kako kvalitetnih kavnih zrn ob nepravilni pripravi našemu gostu uničimo dan. Torej, kako prepoznati dobro skodelico kave napram slabi. Če predpostavimo, da imamo...

KONTROLNA KARTA ZA FILTER KAVO Rad bi poudaril nekatere minimalne razlike v priporočilih med ameriško, avstralsko in evropsko pripravo kave. Predvsem se razlike pojavljajo zaradi različne kulture pitja kave in stopnje praženosti kavnih zrn. Priporoča se razmerje od 15 do 18 gramov vode na 1 gram mlete kave. Pri nas v...

FILTER KAVA IN KAKO JO OKUŠAMO V kolikor razmišljate o razlikah med espresso in filter kavo, potem je najbolje, da si espresso predstavljate kot kratek koncentriran napitek ali ''shooter'', ki ga popijemo hitro. Filter kavo nekateri primerjajo s pitjem čaja, ker je napram espressu bolj razredčena. Še raje pa jo nekateri...

Channeling ali kanaliziranje kave se preprosto pojavi, ko voda v kavni pogači ustvari kanal na najmanj odpornem mestu.  Tako gre voda skozi kavno pogačo, ne da bi ekstrahirala vse dobre kavne aromate, kar povzroči neenakomerno ekstrakcijo....

V veliki meri kvaliteto espresso napitka odraža spretnost in znanje barista. V današnjem blogu se bomo temeljito posvetili diagnosticiranju težav ekstrakcije kave. Težave pri pripravi so lahko posledica barista, espresso aparata ali pražarja. Poglejmo kako jih prepoznamo in v kolikšni meri jih lahko popravimo. VODA IN EXTRAKCIJA KAVE Voda je eden najpomembnejših...