Specialisti za kavo

 
Sveže novice o kavi in ostalem ...

Blog

V prejšnjem blogu smo se posvetili trem osnovnim parametrom espresso recepture. V tem blogu pa bomo pozornost posvetili temperaturi in pritisku vode, ter vplivu na okus in ekstrakcijo kave.  TEMPERATURA VODE Temperatura vode ni na prvem mestu, ko začnemo z espresso recepturo vendar pa moramo o njej razmišljati, ko z okusom espresso...

UMETNOST NASTAVITEV ESPRESSO RECEPTURE Velika razlika med baristi se ustvari že pri razumevanju parametrov za nastavitev espresso recepture. Medtem ko profesionalni baristi vsako jutro preverijo parametre za pripravo kave se nekateri zanašajo, da je skodelica kave od včeraj bila v redu in se čez noči ni moglo kaj dosti spremeniti. Espresso...

Espresso velja za ikono kavnih napitkov, ki je v trenutku preplavil svet. Poglobimo se v tematiko od zgodovine do same znanosti kaj je espresso in zakaj je tako popularen....

Spominjam se, da sem prve zapise kaj ,,specialty,, kava pomeni, napisal leta 2009. Danes obstaja nešteto napisanih definicij o tem od uradnih do malo manj uradnih in verjamem, da jih dobro poznate. Torej kaj je specialty kava? Tako kot pri vinih poznamo tri kakovostne razrede (namizno, kakovostno in vrhunsko buteljčno vino),...

JEMENSKI TRADICINALNI ČAJ Ali ste kdaj okušali zgodovinski Jemenski začinjen čaj iz lupinic kavnih češenj (cascara) , cimeta, ingverja in kardamoma. Gre za tradicionalni napitek, ki se v Jemnu imenuje Yemen Qishr, v Etiopiji Geshar ali Hashara v Boliviji pa Sultana in so si med seboj različni. V tem postu vam...

Ta članek je bil napisan z željo po uveljavitvi lastnega poklica. Barist je mnogo več, kot le somelje v svetu kave, katerega najpomembnejše orodje je občutek okusa. Kava ima več kot 1.500 aromatskih spojin in okusov, torej neprimerno več v primerjavi z vinom. Ko sem pisal ta članek sem v...