Specialisti za kavo

 
Sveže novice o kavi in ostalem ...

Blog

Vsi se strinjamo, da barist ni čarovnik in iz nekvalitetnih kavnih zrn ne more pripraviti dobre skodelice kave. Zelo dobro pa se zavedamo, da lahko iz še kako kvalitetnih kavnih zrn ob nepravilni pripravi našemu gostu uničimo dan. Torej, kako prepoznati dobro skodelico kave napram slabi. Če predpostavimo, da imamo...

KONTROLNA KARTA ZA FILTER KAVO Rad bi poudaril nekatere minimalne razlike v priporočilih med ameriško, avstralsko in evropsko pripravo kave. Predvsem se razlike pojavljajo zaradi različne kulture pitja kave in stopnje praženosti kavnih zrn. Priporoča se razmerje od 15 do 18 gramov vode na 1 gram mlete kave. Pri nas v...

FILTER KAVA IN KAKO JO OKUŠAMO V kolikor razmišljate o razlikah med espresso in filter kavo, potem je najbolje, da si espresso predstavljate kot kratek koncentriran napitek ali ''shooter'', ki ga popijemo hitro. Filter kavo nekateri primerjajo s pitjem čaja, ker je napram espressu bolj razredčena. Še raje pa jo nekateri...

Channeling ali kanaliziranje kave se preprosto pojavi, ko voda v kavni pogači ustvari kanal na najmanj odpornem mestu.  Tako gre voda skozi kavno pogačo, ne da bi ekstrahirala vse dobre kavne aromate, kar povzroči neenakomerno ekstrakcijo....

V veliki meri kvaliteto espresso napitka odraža spretnost in znanje barista. V današnjem blogu se bomo temeljito posvetili diagnosticiranju težav ekstrakcije kave. Težave pri pripravi so lahko posledica barista, espresso aparata ali pražarja. Poglejmo kako jih prepoznamo in v kolikšni meri jih lahko popravimo. VODA IN EXTRAKCIJA KAVE Voda je eden najpomembnejših...

V prejšnjem blogu smo se posvetili trem osnovnim parametrom espresso recepture. V tem blogu pa bomo pozornost posvetili temperaturi in pritisku vode, ter vplivu na okus in ekstrakcijo kave.  TEMPERATURA VODE Temperatura vode ni na prvem mestu, ko začnemo z espresso recepturo vendar pa moramo o njej razmišljati, ko z okusom espresso...

UMETNOST NASTAVITEV ESPRESSO RECEPTURE Velika razlika med baristi se ustvari že pri razumevanju parametrov za nastavitev espresso recepture. Medtem ko profesionalni baristi vsako jutro preverijo parametre za pripravo kave se nekateri zanašajo, da je skodelica kave od včeraj bila v redu in se čez noči ni moglo kaj dosti spremeniti. Espresso...

Espresso velja za ikono kavnih napitkov, ki je v trenutku preplavil svet. Poglobimo se v tematiko od zgodovine do same znanosti kaj je espresso in zakaj je tako popularen....

Spominjam se, da sem prve zapise kaj ,,specialty,, kava pomeni, napisal leta 2009. Danes obstaja nešteto napisanih definicij o tem od uradnih do malo manj uradnih in verjamem, da jih dobro poznate. Torej kaj je specialty kava? Tako kot pri vinih poznamo tri kakovostne razrede (namizno, kakovostno in vrhunsko buteljčno vino),...

JEMENSKI TRADICINALNI ČAJ Ali ste kdaj okušali zgodovinski Jemenski začinjen čaj iz lupinic kavnih češenj (cascara) , cimeta, ingverja in kardamoma. Gre za tradicionalni napitek, ki se v Jemnu imenuje Yemen Qishr, v Etiopiji Geshar ali Hashara v Boliviji pa Sultana in so si med seboj različni. V tem postu vam...