Specialisti za kavo

Blog

Stow Coffee Roasters / Uncategorized @sl  / CASCARA – SUPER ŽIVILO

CASCARA – SUPER ŽIVILO

KAJ JE CASCARA?

Cascara je nekje na stičišču kave in čaja a po okusu niti približno ne spominja na kavo. Cascara ima sladek, saden okus z notami suhih sliv, rozin, hibiskusa, suhega sadja in tudi tobaka. Je blago kofeinski napitek saj vsebuje do osem krat manj kofeina kot filter kava.

Cascara je posušena lupina kavne češnje. Ta izraz uporabljajo predvsem v Srednji Ameriki medtem, ko jo v Jemnu imenujejo quishr. Tradicionalno jo sušijo na soncu. Cascara ima dolgo in zanimivo zgodovino saj v Jemnu in Etiopiji uporabljajo kavno lupino za pripravo napitkov že stoletja.

PREDNOSTI CASCARE
1. ODLIČEN VIR ANTIOKSIDANTOV
Živila z veliko vsebnostjo običajno imenujemo “superhrana” in antioksidanti so ključnega pomena za imunski sistem telesa in splošno zdravje. Znano je, da njihove lastnosti ščitijo občutljive celice in celične membrane ter zmanjšujejo vnetje. Znano je, da sadje, kot so granatna jabolka, borovnice in brusnice vsebuje veliko antioksidantov. Analize so pokazale, da ima cascara še veliko večjo vsebnost antioksidantov, kar pomeni, da je odličen vir za enega najpomembnejših elementov telesa.

2. NARAVNA ENERGIJA
V marsičem je cascara popolno ravnovesje med kavo in čajem. Cascara je bolj sladka, sadna in vsebuje precej manj kofeina od kave. Študije kažejo, da ima čaj iz cascare približno četrtino vsebnosti kofeina v primerjavi z navadno skodelico kave. To pomeni, da če se pozno popoldne počutite utrujeni, vendar vas skrbi, kaj se lahko zgodi, če spijete skodelico kave, ker ste preblizu pred spanjem je čaj iz cascare ravno tisto, kar potrebujete. Iz cascare se, da pripraviti praktično vse od toplega čaja, osvežujoče cascara limonade do inovativnega koktaila. Je idealna za športnike, predvsem tiste, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnim športom.  

3. ZA DUŠEVNO ZDRAVJE IN BOLJŠI FOKUS PRI DELU ALI UČENJU
Čeprav lahko visoka vsebnost antioksidantov v čaju cascare pomaga podpirati vaš imunski sistem, lahko te majhne kavne lupine spodbujajo tudi vaše duševno zdravje. Po poročanju British Journal of Nutrition cascara podpira podpornost nevrotrofičnega faktorja (BDNF), ki izhaja iz možganov, element, ki je ključnega pomena za bistrino možganov in sposobnost ohranjanja spominskih funkcij. V nadaljevanju študije poročajo, da lahko višje ravni BDNF, ki jih podpira cascara, spodbujajo zdravo staranje možganov, spomin in celo občutke dobre volje in sreče. Vse to iz ene male češnje!

KAJ LAHKO PRIČAKUJEMO OD CASCARA NAPITKA
Lupinice kavnih češenj (cascara) vsebujejo spojine polifenolov, kot so tanin, flavanol, flavan-3-ol, hidrazinska kislina, antosijan. Koncentracija ekstrakta cascare pomembno vpliva na vsebnost le teh saj lahko poveča absorbcijsko vrednost in pomembno vpliva na skupno delovanje polifenola in antioksidativnost. V eni 150 mililitrski skodelici napitka iz cascare je voda z vsebnostjo le desetih kalorij, dvemi grami ogljikovih hidratov in manj kot enim gramom vlaknin, z malo kofeina a veliko vsebnostjo koristnih polifenolnih antioksidantov – imenovanih fitonutrienti. Fitonutrienti opravljajo čudovito delo v telesu saj pospešujejo pretok krvi in s tem pomagajo pri preprečevanju staranja, kot tudi pri presnovi in preprečevanju vnetij.  

NEKAJ RECEPTOV IZ KAVARNE STOW
CASCARA TOPLA INFUZIJA
10g lupinic cascare
300g vroče vode 90C
čas infuzije 3-5 minut

HYSTORIC YEMENI QUISHR
10g lupinic cascare
žlička naribanega ingverja
ščepec cimeta
300g vroče vode 90C
čas infuzije 3-5 minut

CASCARA COLD BREW
100g lupinic cascare
1000g zelo hladne vode 2-6°C
čas infuzije 12 – 24 ur

SIGNATURE DRINK JULIENE
70ml cascara cold brew
10ml Aperol
10ml Grand Marnier
100ml Tonic
10ml limetin sok
rezina pomaranče

In ker bo naslednja sobota zelo kmalu tukaj, ne zamudite naslednjega bolga, ki ga pripravljam za vas.