Specialisti za kavo

 

Blog

Stow Coffee Roasters / Uncategorized @sl  / ESPRESSO KAVA 1.DEL

ESPRESSO KAVA 1.DEL

Espresso velja za ikono kavnih napitkov, ki je v trenutku preplavil svet. Poglobimo se v tematiko od zgodovine do same znanosti kaj je espresso in zakaj je tako popularen.

Prvi prototipi espresso aparatov so bili narejeni že okrog leta 1850 vendar je prvi espresso aparat leta 1884 patentiral Angelo Moriondo iz Torina. Leta 1901 je nato precej izboljšano verzijo espresso aparata z boilerjem patentiral Luigi Bezzera iz Milana.

Prva serijska proizvodnja se je začela leta 1905, ko je podjetje Pavoni od Luigi Bezzere odkupilo patent. Takrat so espresso aparati paro potiskali direktno skozi mleto kavo in čas ekstrakcije je bil daljši kot danes, okoli 45 sekund, kar je imelo za posledico okus po zažganem. Za precej boljši okus je poskrbel sistem spiralne batne črpalke, ki ga je leta 1938 izumil tehnik v podjetju za mletje kave Antonio Cremonese v sodelovanju s podjetjem Gaggia iz Milana. Ta mehanizem namesto pare uporablja pritisk s toplo vodo in rezultat je poleg boljšega okusa tudi krema na vrhu espresso napitka.

Leto 1938 zato za mnoge pomeni začetek moderne dobe espressa. Na žalost je druga svetovna vojna za nekaj let zaustavila hitri razvoj espresso aparatov.

Po drugi svetovni vojni leta 1945 je milansko podjetje za proizvodnjo sušilcev za lase, imenovano Valente, proizvajalo nekaj eksperimentalnih delov za Gaggia espresso aparate. Kmalu za tem si je podjetje Valente spremenilo naziv v F.A.E.M.A. in začelo z lastno proizvodnjo espresso aparatov.

Podjetje FAEMA je bilo leta 1960 zaslužno za revolucijo s predstavijo električne visokotlačne volumetrične črpalke Faema Procon. S tem sistemom se je rešilo veliko težav, ki so jih imeli espresso aparati z vodnim pritiskom. Tega leta je podjetje FAEMA lansiralo na trg slavno grupo E61, ki je imela številne prednosti. Priprava espressa je bila hitrejša, le dvajset sekund je bilo potrebnih za pripravo dveh skodelic. Poleg hitrejše priprave je voda pritekla neposredno iz napajanja in ne iz kotla, kar je dodatno pripomoglo k boljšemu okusu kave.

Še danes veliko novodobnih espresso aparatov uporablja podobno tehnologijo. Vzporedno z razvojem espresso aparatur se je razvijal tudi sam espresso napitek. Na svetu ni večje države, ki je tak sinonim za kavo kot je Italija. Pojav množične potrošniške družbe v Italiji v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je močno povečal porabo kave tako na domu kot v lokalih. V tem obdobju je značilen razcvet tipičnih italijanskih espresso barov. Po vmesni recesiji v sedemdesetih letih se je pojavil nov val širjenja in z njim nekaj danes svetovno znanih pražarn, kot sta Lavazza in Illy. Vmes je italijanski espresso preplavil svet.

Deloma gre za to zasluga tudi Howard Schultzu, ki se je med potovanjem v Milano zaljubil v italijanski espresso. Takrat je bil manager malo znane kavarne v Seattlu, danes pa ima njegovo podjetje Starbucks poslovalnice po vsem svetu. Za mnoge Italijane je Starbucks daleč od njihovega espressa saj je Howard le prevzel dober produkt, ga preoblekel in globaliziral.

Svetovna poraba kava od tega stoletja naprej strmo narašča in danes popijemo več espressa kot kdaj koli prej vendar ga ne pijemo na italijanski način. Zato ne čudi izjava nekdanjega svetovnega prvaka med baristi Jamesa Hofmana “Globalna kultura espressa je zdaj daleč od tistega, kar velja za tradicionalni italijanski espresso. Mislim, da je bila karikatura italijanskega espressa izvožena.” 

S pojavom organizacije Specialty Coffee Association leta 1982, svetovnega prvenstva med baristi (World Barista Championship) in generacijo visoko usposobljenih baristov so z inovativno pripravo in uporabo znanosti espresso pripeljali v čisto novi svet.

KAJ JE ESPRESSO?

Espresso se ne nanaša na določen tip pražene kave, temveč na postopek pridobivanja arome iz mletih kavnih zrn s kombinacijo vroče vode in tlaka. Sama beseda pa se velikokrat nanaša tudi na kavni napitek, ki ga pripravimo po tem postopku – skodelica espressa.  

Espresso je italijanska beseda skrajšana iz caffè espresso in velikokrat se pojavi napaka že v sami izgovorjavi. Pravilno je ess-press-o in ne eX-press-o. Mnogi verjamejo, da beseda espresso pri tem kavnem napitku pomeni “express” hitro, ker je espresso narejen in postrežen takoj, ampak to ne drži. V resnici je pretekli deležnik besede esprimere, kar pomeni “izraziti”. 

Espresso tako ni samo italijanski odgovor na vaše takojšnje potrebe po kofeinu. Beseda espresso predstavlja izraz tega napitka in med postopkom priprave se iztisnejo zelo okusna aromatična olja. Sestavljen je iz kreme in tekočine, ki jo včasih razdelimo na dva dela: telo in srce. Da občutite vse kar vam espresso ponuja ga je najbolje uživati kot samostojen napitek.

ESPRESSO DEFINICIJA

Espresso je metoda ekstrakcije. Pod tlakom od 8.5 do 9 bara topla voda pri temperaturi med 88 in 95°C (odvisno od stopnje pražene kave) iz potlačene fino mlete kavne pogače naredi kratek koncentriran kavni napitek – espresso.

ANATOMIJA ESPRESSA

Espresso ni samo gostejši in bolj koncentriran napitek kot filter pripravljena kava ampak ima tudi plasti:

KOLIKO KOFEINA VSEBUJE

Količina kofeina je odvisna od sorte arabike in se giblje nekje med 40 do 60mg na 30-40ml espressa.

ESPRESSO IN ZDRAVJE

Pozitivni,  kot tudi negativni učinki espressa na zdravje so odvisni od več dejavnikov, predvsem pa od kvalitete kave, stopnje pražene kave in priprave. 

EFSA (Evropsko združenje za varnost hrane) je izvedlo študijo ali pride do dodatnih tveganj, če posameznik spije 400 mg kofeina na dan. Rezultati so pokazali, da za zdravega človeka 400mg kofeine ne predstavlja nikakršno tveganje. Previdne s količino vnosa kofeina morajo biti nosečnice. Torej pet espresso skodelic na dan ne predstavlja tveganja za zdravje.

Kako pitje espressa na splošno vpliva na vaše zdravje?

Poveča se razpon pozornosti

Skodelica espressa poveča razpon pozorni in zmanjša utrujenost. Ti učinki so posledica neurokemične interakcije, ki lahko poveča vaše splošno razpoloženje, čeprav za kratek čas. Paziti pa morate, da ne pretiravate s pitjem kave in s tem vnosom kofeina, ker sproži nasprotni učinek.

Poveča dolgoročni spomin

V raziskavah so odkrili, da ena ali dve skodelice espresso napitka na dan izboljšata dolgoročni spomin.

Vendar to ne pomeni, da vam bo kaj več naredil spomin na bolje.

Učinkovit proti odpovedi jeter

Redno zmerno pitje espressa učinkovito pomaga proti odpovedi jeter.

Uravnava dober holesterol 

Espresso pomaga pri uravnavanju dobrega holesterola. Razlog za to je, da obstaja v kavnih zrnih snov, imenovana cafestol, ki rahlo spodbuja holesterol LDL.

Zmanjša tveganje za možgansko kap

V švedski študiji, ki jo je izvedla Susanna Larsson, so raziskovalci ugotovili, da pitje vsaj ene skodelice na dan zmanjša tveganje za možgansko kap za več kot 20%. Ta rezultat naj bi bil posledica antioksidativnih lastnosti kave.

Zmanjšuje tveganje za diabetes

V raziskavi, ki jo je vodila Harvard School of Public Health, so raziskovalci ugotovili, da je uživanje kave povezano z manjšim tveganjem za diabetes tipa 2 za 11%. Seveda je pitje več kave le en dejavnik, ki lahko vpliva na tveganje za diabetes, zato si še vedno želite biti telesno aktivni in paziti na svojo težo.

Espresso ponuja veliko koristi za zdravje vendar se dobre lastnosti s pretiravanjem hitro obrnejo v slabost.

V naslednjem blogu sledi vse o pripravi espressa, ekstrakciji in diagnosticiranju napak, ki se lahko pojavijo med pripravo