Opis
O KAVI
Flavia in Gabriel Oliveira upravljata svoji dve kavni posesti Bom Jesus in Sao Lucas skupaj s svojima sinovoma Gabrielom mlajšim in Lucasom, ki sta že šesta generacija, ki dela na področju kave. Površina dveh kavnih posestev je impresivna (8.000 hektarjev), kjer večinoma gojijo sorte Bourbon, Catuai in Mundo Novo.
Kavno posestvo Bom Jesus je prejelo več nagrad na lokalnih in nacionalnih tekmovanjih kot ena najboljših kav iz regije Alta Mogiana. S tradicionalnimi metodami sušenja kave je Bom Jesus znan po svojem edinstvenem profilu okusa kave.
receptura
ESPRESSO PRIPRAVA
Kava: 18g
Espresso: 36g
Čas: 25 sekund
Temperatura vode: 93.5°C
TURŠKA PRIPRAVA
Kava: 25g
Voda: 250g (98°C)
Čas: 2 minuti
Postopek priprave:
Tradicionalno turško kavo kuhamo v majhni bakreni džezvi, postrežemo pa v manjši skodelici. Zaradi finega mletja kavo nikoli ne stresemo v vrelo vodo saj s tem še dodatno pospešimo prehitro ekstrahiranje aromatov. Poenostavljeno povedano s tem povečamo vsebnost grenkih arom v skodelici kave.
1. V hladno vodo stresemo izjemno fino mleto kavo, vendar jo ne premešamo. Kavo pustimo ležati na površini vode vse dokler voda pod kavo ne zavre.
2. Tik preden začne kava skipeti jo hitro in temeljito premešamo.
3. Ko se krema dvigne, odstavimo džezvo in jo postavimo za 30 sekund na hladnejšo podlago, da se usedlina usede.
4. Kavno kremo enakomerno porazdelimo v skodelice in čez njo nalijemo kavo.