Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / CAFE INMACULADA – EUGENIOIDES 100G

CAFE INMACULADA – EUGENIOIDES 100G

Profil okusa

žitno mleko, papaja, guava in žvečilni gumi

Profil arom

jagodni jogurt rose vino in kapljica limone

Profil okusa v skodelici vas izziva, saj ni podoben tistemu, kar danes poznamo kot kavo. Kisline so nežne, telo polno, skodelica uravnotežena, občutek v ustih pa svilnat. Pookus te kave je dolg in spominja na belo čokolado.

Ni na zalogi

Opis

O KAVI
Odkrijte posebno vrsto, prednika in mati kave Arabica. Spoznajte okuse kave, ki je osvojila prva tri mesta na svetovnem prvenstvu baristov 2021 (World Barista Championship 2021) in prvo mesto na svetovnem prvenstvu v pripravi filter kave (World Brewers Cup 2021) 2021.

Coffea Eugenioides je edinstven prednik in eden od staršev Arabice. Je srednje veliko drevo z majhnimi ozkimi listi, ki obrodi le 150 gramov plodov na sezono. Ta izjemno redka kava je 3-krat slajša od katere koli sorte arabice in ima približno polovico manj kofeina.

Coffea Eugenioides uspeva v Kolumbiji na 2000 metrih nadmorske višine v skrajnih vzhodnih Andih, kjer je Julian Ramos razvil naravni ekosistem. Ideja je bila ponoviti avtohtono stanje divjega gozda Afrike, od koder ta kava tudi prihaja. Posebnost posestva Finca Las Nubes je, da tam kavne češnje pzorijo počasneje, kar ustvarja visoko koncentracijo sladkorjev, lipidov in organskih kislin.

Kavo obirajo pri polni zrelosti sladkorja, položijo v nepredušne inoks sode iz nerjavnega jekla, ki jih napolnij z ogljikovim dioksidom. Kava nato macerira 6 dni. To omogoča kavnim češnjam, da razgradijo različne ravni pektina.

Po končani maceraciji sledi 22 dnevno počasno parabolično sušenje do 11 % vlažnosti, kar daje kavi še več sladkosti, sadnosti in večjo jasnost okusa.

Leta 2010 je družina Holguin začela svojo pot kave v Valle del Cauca v Kolumbiji. Inmaculada Coffee Farms je razdeljena na El Jardin, Las Nubes, Monserrat in Inmaculada Concepcion. Inmaculadina osredotočenost na gojenje eksotičnih sort in njihovo predelavo, da bi poudarila njihov terroir, je navdihujoča. Njihov cilj je “pridelati čim bolj izjemne kave.

Leta 2010 je družina Holguin začela svojo kavno pot v Valle del Cauca v Kolumbiji. Inmaculada Coffee Farms je razdeljena na več posestev: El Jardin, Las Nubes, Monserrat in Inmaculada Concepcion.

Inmaculadina osredotočenost na gojenje eksotičnih sort in njihovo predelavo, da bi poudarila njihov terroir, je navdihujoča. Njihov cilj je “pridelati čim bolj izjemne kave.

Dodatne informacije

Teža

100g

Vrsta

Coffea Eugenioides

Proces

carbonic maceration

Nadmorska višina

2040m

Farma

Cafe Inmaculada, Finca Las Nubes

Regija

Cauca, Kolumbija

Receptura

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 15 g
Voda: 225 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti 15 sekund

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete s 45 gramov vode pri temperaturi 93°C v času 15 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava razplini.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 60 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 1 minute nadaljujete z tretjim prelivanjem. 60 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
6. Pri skupnem času 1 minute in 30 sekund nadaljujete z zadnjim četrtim prelivanjem. 60 gramov vode prelijete v času 20
sekund in počakate.
7. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 15 sekund.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba