Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / COLOMBIA – CAMILO MERIZALDE 250G

COLOMBIA – CAMILO MERIZALDE 250G

20,00 

PROFIL OKUSA

malinov džem, jagode, vijolice, karamela

Kompleksnost te skodelica vas bo navdušila. Gre za tekmovalno serijo kave, ki skozi okus ponuja izjemnost. V skodelici se prepletajo arome in okusi malinovega džema, jagod, vijolic in karamele. Kisline so srednje intenzivne in kompleksne, telo srednje – polno s svilnatim občutkom v ustih.

Opis

O KAVI
Finca Santuario je začela svojo pot pred 22 leti, ko je imel Camilo Merizalde željo ustvariti zelo edinstveno kmetijo, ki bi lahko proizvajala najboljše specialty kave v Kolumbiji. Namesto da bi se osredotočil na količino, se je Camilo odločil osredotočiti se na kakovost. Hitro je spoznal, da je biološka raznovrstnost najpomembnejša pri ustvarjanju okolja, ki je sposobno proizvajati izjemno skodelico kave z odlično kakovostjo in dolgoročno trajnostjo. Večina sort, ki jih gojijo na posestvu Santuario je izjemno kakovostnih, vendar imajo nižje donose od ostalih kolumbijskih sort. Harmonično prepletanje med okoljem, vulkansko prstjo in raznolikostjo podnebja omogoča ustvarjanje nekaterih najbolj spektakularnih kav, ki so na voljo v Kolumbiji.

Proces Cherry Madness
Češnje se obirajo nad stopnjo 24 brix.
Selektivno ročno obiranje.
Češnje namakajo v vodi 4 ure.
Plavajoče in nepopolne češnje se zavržejo.
Ogljikova maceracija češnje z recirkulacijo Mossto (kavni mošt). (45 ur)
Druga češnjeva ogljikova maceracija z recirkulacijo Mossto (kavni mošt). (38h)
Počasno sušenje na soncu na afriških gredah 18-20 dni.
Kavo med sušenjem nenehno obračajo.
Kava posušijo na 10,5 % vlažnosti.
Končna stabilizacija vlažnosti 5 dni.
Nato je kava shranjena v GP vrečkah 10 dni.

Dodatne informacije

Teža 250 g
Sorta

red bourbon

Proces

cherry madness, karbonska maceracija

Nadmorska višina

2000m

Farma

Finca Santuario, Camilo Merizalde

Regija

Cauca, Kolumbija

Receptura

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 15 g
Voda: 225 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 40 sekund
Čas: 2 minuti 30 sekund

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete s 75 gramov vode pri temperaturi 94°C v času 20 sekund in počakate do 40 sekund, da se kava razplini.
4. Pri skupnem času 40 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 75 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 80 sekund nadaljujete s tretjim prelivanjem. 75 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
7. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 30 sekund.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba