Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / COLOMBIA, DANILO PEREZ 250G

COLOMBIA, DANILO PEREZ 250G

16,00 

Profil okusa

mon chéri, čokoladni liker, pasijonka, papaja
Kava z izjemno intenzivno noto tropskih sadežev, kot sta pasijonka in papaja ter aromami čokoladnega likerja. Kisline v skodelici kave so živahtne in kompleksne, telo srednje-polno pookus pa nas spominja na čokolatine mon chéri.

Opis

O KAVI
Ta eksperimentalni lot sorte castillo Danila Pereza, Huila Colombia, je ena najbolj intenzivnih in zabavnih kav, kar smo jih kdaj ponudili in ponuja še večjo kompleksnost okusa kot lanska serija sorte caturra.

Danilo in njegov oče Gilberto pridelujeta kavo že več kot 60 let, razvila sta inovativne metode predelave in pomagala številnim sosedom izboljšati kakovost in kompleksnost njihovih kav.

Sorta Castillo je bila gojena na nadmorski višini 1900 metrov. obrana pri polni sladkorni zrelosti in anaerobno fermentirana v zaprtih rezervoarjih brez kisika. Pri tej sorti so anaerobno fermentacijo nadzorovali neverjetnih 200 ur! Češnje so nato 19 dni naravno sušili na soncu v dvignjenih sušilnicah pri temperaturah med 14 – 23 Celzija.

Dodatne informacije

Sorta

castillo

Proces

anaerobni naravni 200 ur

Nadmorska višina

1900 metrov

Farma

Finca Guacanas, Danilo Perez

Regija

Huila, Kolumbija

Receptura

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 18 g
Voda: 275 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti 45 sekund

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete s 75 grami vode pri temperaturi 93°C v času 15 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava razplini.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 100 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 1 minute nadaljujete z tretjim prelivanjem. 50 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
6. Pri skupnem času 1 minute in 30 sekund nadaljujete z zadnjim četrtim prelivanjem. 50 gramov vode prelijete v času 20
sekund in počakate.
7. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 45 sekund.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba