Opis
O KAVI
Kmetija, ki je bila 80 let v lasti družine Lopez je leta 2005 prešla na štiri brate, od leta 2019 pa je Jario Lopez edini lastnik kavnega posestva Puerto Alegre. Glavna sorta, ki jo goji je Castillo, ostale sorte Gesha in Java pa pridela v manjših serijah. Na kmetiji ločeno od kavnega nasada Jairo goji tudi avokado in platano, ki pa je posajen med kavovci.
Procesna obdelava
Naravna karbonska maceracija: Kavne češnje obirajo pri optimalni zrelosti. Češnje nato potopijo v vodo, da na površje vode priplavajo manj razvite kavne češnje, ki jih nato odstranijo. Nato češnje položijo v posebne neprodušno zaprte plastične sode, kjer kava fermentira 36-40 ur. S stalnim merjenjem ravni kisika, temperature, vsebnosti sladkorja in PH-ja zagotovijo, da je kava uravnotežena. Pomanjkanje kisika med fermentacijo omogoča, da kavne češnje razgradijo različne ravni pektina, ki se odcedi na dno soda, nato s to tekočino ponovno prelijejo kavne češnje na površju. Ta metoda ustvari čiste vinske arome z močno noto rdečega sadja. Ko je fermentacija končana in doseže ciljno točko kavo namočijo v čisto vodo, da preprečijo nadaljno rast bakterij. Nato kavne češnje položijo na posebna prosojna platna in začnejo s fazo sušenja.
Metoda sušenja
Kava se suši v velikem tunelu, ki je zgrajen posebej za sušenje celih kavnih češenj. Struktura tunela ima možnost stalnega zračnega toka, ki pomaga preprečevati rast plesni na kavi. Jairo Lopez je, da bi se izognil vlaženju kavnih češenj ponoči v tunel postavil tudi posebne UV luči, kar je pripomoglo bolj enakomernemu sušenju.
Razvrščanje
Kavne češnje so ročno sortirane že ob obiranju, nato med sušenjem na dvignjenih gredah i nazadnje po mletju pargamenta, da se odstranijo morebitne napake, ki so vidne samo na surovi kavi. Gre za izredno selekcijo, ki se nedvomno izrazi na končni kvaliteti. Serije kot je ta lot običajno ne presegajo 150 kg zelene kave.