Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / COSTA RICA – FINCA SEBASTIAN 250G

COSTA RICA – FINCA SEBASTIAN 250G

12,00 

PROFIL OKUSA

karamelizirani mandlji, kakav, marelica, breskev

Kava z notami medu, marelice, breskve, kakavovih zrnc, mlečne čokolade in karameliziranih mandljev. Sladka ob prvem požirku s cimetovim ozadjem. Okusi v skodelici so čista in sočni z nežnimi kislinami, gladko teksturo in sočnim telesom. Uravnotežena in strukturirana kava.

Šifra COSTARICA3-250 Category: Tag:

Opis

O KAVI
Fernando in Angie imata plantaže kave v zahodni dolini (western valley) Kostarike. Iz te regije zaradi svoje mikroklime prihajajo ene najbolj kompleksnih kav. Jutranje sonce, popoldanski dež, vulkanska tla in visoka lega brez zmrzali… raj za gojenje kave! V tej regiji je tudi izjemno visok odstotek zmagovalcev pokala odličnosti – Cup of Exellence.

Njuno posestvo leži na več kot 1800 metrih nadmorske višine in njun cilj je najti najbolj idealno procesno metodo za vsako posamezno sorto, ki jo gojita na svoji posesti.

Fernando je kmetijski inženir in goji nove hibridne sorte kave F-1. Te sorte so močnejše proti podnebnim spremembam in rastlinskim boleznim kot njihove lokalne sorte in imajo višji proizvodni donos.

Angie je pred kratkim pridobila certifikat Q-grader. Njene degustacijske sposobnosti in predanost pomenijo, da se bo kakovost kave, ki jo proizvajajo, samo še izboljševala z združevanjem znanja o pridelavi vse do predelave, praženja in do končnega rezultata skodelice.

Zaradi teh sort njihova zemlja ni le bolj produktivna od povprečja, temveč pridela neverjetno kakovostne kave z visokimi rezultati SCA cupping. Gaia vsako leto sodeluje na tekmovanjih Specialty Coffee Association Cup of Excellence, kjer sodelujejo le najboljše kave na svetu.

SORTA MILENIO
Milenio sorta je križanec med Sarchimorjem in Rume Sudanom. Na nadmorski višini 1800 metrov ima zelo dobro kakovost v skodelici. Ima velik sadež in češnja ima več sluzi, zaradi česar je sama po sebi bolj sadna in slajša od drugih sort.

Hibridne sorte F1 so ustvarjene s križanjem genetsko različnih staršev (na primer divja etiopska sorta x Caturra). Potomci križanja so hibridi prve generacije (F1). Hibridi F1 so znani, ker se nagibajo k:
1. So bolj produktivni kot nehibridi.
2. Ohranja se visoka kakovost skodelice, ki je idealna za trg specialty kave.
3. So odporni na bolezni (potrebujejo bistveno manj agrokemikalij) Hibridi F-1 so upanje za trajnostno prihodnost v industriji kave!

Dodatne informacije

Sorta

F1 Milenio

Proces

red honey

Nadmorska višina

1800m

Farma

Finca Sebastian

Regija

Llano Bonito of Naranjo, Costa Rica

Receptura

ESPRESSO PRIPRAVA
Kava: 18g
Espresso: 36g
Čas: 25 sekund
Temperatura vode: 93.5°C

TURŠKA PRIPRAVA
Kava: 25g
Voda: 250g (98°C)
Čas: 2 minuti

Postopek priprave:
Tradicionalno turško kavo kuhamo v majhni bakreni džezvi, postrežemo pa v manjši skodelici. Zaradi finega mletja kavo nikoli ne stresemo v vrelo vodo saj s tem še dodatno pospešimo prehitro ekstrahiranje aromatov. Poenostavljeno povedano s tem povečamo vsebnost grenkih arom v skodelici kave.

1. V hladno vodo stresemo izjemno fino mleto kavo, vendar jo ne premešamo. Kavo pustimo ležati na površini vode vse dokler voda pod kavo ne zavre.
2. Tik preden začne kava skipeti jo hitro in temeljito premešamo.
3. Ko se krema dvigne, odstavimo džezvo in jo postavimo za 30 sekund na hladnejšo podlago, da se usedlina usede.
4. Kavno kremo enakomerno porazdelimo v skodelice in čez njo nalijemo kavo.