Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / COSTA RICA – LA ESMERALDA

COSTA RICA – LA ESMERALDA

13,00 

Profil okusa

breskev, nektarina, temna čokolada

Espresso eleganca! Kava z notami breskve, nektarine, suhega sadja, karamelne osnove, sladkornega trsa, temne čokolade, medu in prijetne sladke kislosti, uravnotežena in strukturirana.

Šifra COSTA -250 12 Category: Tag:

Opis

La Esmeralda: Kava z bogato zgodovino in vrhunsko kakovostjo

Kava La Esmeralda prihaja iz Kostarike in za njo stoji družina Jiménez Valverde, ki že tretjo generacijo prideluje kavo na istih zemljiščih, kjer so pred več kot 90 leti začeli z majhnimi količinami. Iz generacije v generacijo je proizvodnja rasla, leta 2014 pa sta Minor Jiménez Abarca (tretja generacija) in njegova žena Nancy Gaitán Cruz dala svoji kavi ime Café La Cumbre.

Minor je agronomski inženir z velikim zanimanjem za inovacije in trajnostni razvoj. Osredotoča se na gojenje kavnih sort, ki razvijejo svojo maksimalno gensko izražanje, z zelo zdravimi in hranilno uravnoteženimi pridelki. V kombinaciji z inovativnimi postopki sušenja vsako leto dosledno pridobijo kavo, katere ocene v skodelici presegajo 85 točk po standardu SCA.

Café La Cumbre je prejemnik certifikata “Bandera Azul”, ki ga podeljuje Ministrstvo za kmetijstvo tistim kmetijam in predelovalcem, ki pridelujejo kavo v skladu z ekonomskimi, socialnimi in okoljskimi odgovornostmi.

Podatki o kmetiji

‘Cafe La Cumbre’ se nahaja v regiji Tarrazú, natančneje v San Marcosu. Ta regija je znana po visokih nadmorskih višinah in kakovostni kavi.

  • Regija: San Marcos, Tarrazú
  • Nadmorska višina: 1650 m.n.v.
  • Glavna sorta: Caturra-Catuai
  • Druge sorte: Centroamericano (F-1 hibrid)
  • Procesi: oprana, honey, naravna
  • Profil okusa: Zelo dobro uravnotežen s srednje polnim telesom in živo kislostjo. Okusne lastnosti so kompleksne in segajo od tropskega sadja, oreščkov in temne čokolade do citrusov.
  • Površina za gojenje: 25 hektarjev

receptura

ESPRESSO PRIPRAVA
Kava: 18g
Espresso: 36g
Čas: 25 sekund
Temperatura vode: 93.5°C

TURŠKA PRIPRAVA
Kava: 25g
Voda: 250g (98°C)
Čas: 2 minuti

Postopek priprave:
Tradicionalno turško kavo kuhamo v majhni bakreni džezvi, postrežemo pa v manjši skodelici. Zaradi finega mletja kavo nikoli ne stresemo v vrelo vodo saj s tem še dodatno pospešimo prehitro ekstrahiranje aromatov. Poenostavljeno povedano s tem povečamo vsebnost grenkih arom v skodelici kave.

1. V hladno vodo stresemo izjemno fino mleto kavo, vendar jo ne premešamo. Kavo pustimo ležati na površini vode vse dokler voda pod kavo ne zavre.
2. Tik preden začne kava skipeti jo hitro in temeljito premešamo.
3. Ko se krema dvigne, odstavimo džezvo in jo postavimo za 30 sekund na hladnejšo podlago, da se usedlina usede.
4. Kavno kremo enakomerno porazdelimo v skodelice in čez njo nalijemo kavo.