Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / COSTA RICA – TRES MILAGROS 250G

COSTA RICA – TRES MILAGROS 250G

12,50 

Profil okusa

mlečna čokolada, marelica, pomaranča

Ta kava se ponaša s prefinjenim profilom arome mlečne čokolade, sočne marelice in osvežujoče pomaranče. Srednje kisline dodajo živahen ton, medtem ko se kava ponaša s srednje-polnim telesom in bogato kremasto teksturo, ustvarjajoč izjemno doživetje. S posebej dolgim pookusom sadne mlečne čokolade, je ta kava idealna za pripravo vrhunskega espressa.

Šifra COSTA -250 1 Category: Tag:

Opis

O KAVI
Leta 2010 se je Nelsyn Hernandez, honduraški agronomski inženir in pridelovalec banan po poklicu, preselil v Kostariko, da bi oživil kmetijo, ki je bila leta zapuščena. Nelsyn je kmetijo ljubkovalno poimenoval Tres Milagros (Trije čudeži), ker bi potrebovala nič drugega kot čudež, ki bi jo rešil. Z uporabo svojih izkušenj v agronomiji je Nelsyn začel izboljševati kakovost in proizvodnjo na kmetiji z uporabo strateškega gnojenja, tehnik upravljanja tal in zamenjavo tradicionalnih kavnih sort z novejšimi.
Leta 2013 je Nelsyn spoznal Camila Merizaldeja, odlikovanega proizvajalca kave v svoji rodni Kolumbiji in direktorja projekta Santuario Project. Z Nelsynovim agronomskim ozadjem in Camilovimi izkušnjami pri procesiranju kave po obiranju je Tres Milagros postajal vse močnejši. Skupaj so izvedli več različnih tehnik obdelave kave s fantastičnimi rezultati.
Klasični suhi proces kave, ki smo jo odkupili je bil na posestvu Tres Milagros, izveden pod strokovnim vodstvom Camila Merizaldeja. Predstavlja premišljen, natančen pristop k procesiranju kave, saj ima vsaka faza tega postopka svoj pomen in vpliva na končno kakovost kavnih zrn. Razumevanje tega procesa omogoča boljše poznavanje in cenjenje te vrhunske kave, ki izvira iz tega posestva v Kostariki.

KLASIČNI SUHI PROCES
Camilo Merizalde izvaja klasični suhi proces s temeljitostjo in pozornostjo do detajlov. Prvi korak vključuje skrbno obiranje samo zrelih kavnih češenj pri stopnji 24° brixa, kar nakazuje na optimalno zrelost plodov in potencial za razvoj kompleksnih arom in okusov. Po obiranju se češnje podvržejo namakanju v vodi štiri ure. Ta faza ima ključen pomen, saj omogoča odstranjevanje neželenih snovi, kar pozitivno vpliva na čistost arom v končni skodelici.  Sledi faza sušenja na soncu na afriških gredah, ki traja 24-25 dni. Dolgotrajno upočasnjeno sušenje na naravnem soncu prispeva k razvoju kompleksnosti okusov in arom v kavi. Cilj tega koraka je doseči 10,5 % vlažnosti v zrnih, kar je ključno za kakovost in stabilnost kave. Končna stabilizacija vlage poteka 16 dni v skladišču, preden se kava končno zapakira v grain-pro vrečke. Ta faza zagotavlja dolgoročno ohranjanje optimalne vlažnosti in svežine kavnih zrn.

Dodatne informacije

Sorta

Red Bourbon

Proces

suhi

Nadmorska višina

1600 metrov

Farma

Tres Milagros

Regija

Dota Tarrazu

receptura

ESPRESSO PRIPRAVA
Kava: 18g
Espresso: 36g
Čas: 25 sekund
Temperatura vode: 93.5°C

TURŠKA PRIPRAVA
Kava: 25g
Voda: 250g (98°C)
Čas: 2 minuti

Postopek priprave:
Tradicionalno turško kavo kuhamo v majhni bakreni džezvi, postrežemo pa v manjši skodelici. Zaradi finega mletja kavo nikoli ne stresemo v vrelo vodo saj s tem še dodatno pospešimo prehitro ekstrahiranje aromatov. Poenostavljeno povedano s tem povečamo vsebnost grenkih arom v skodelici kave.

1. V hladno vodo stresemo izjemno fino mleto kavo, vendar jo ne premešamo. Kavo pustimo ležati na površini vode vse dokler voda pod kavo ne zavre.
2. Tik preden začne kava skipeti jo hitro in temeljito premešamo.
3. Ko se krema dvigne, odstavimo džezvo in jo postavimo za 30 sekund na hladnejšo podlago, da se usedlina usede.
4. Kavno kremo enakomerno porazdelimo v skodelice in čez njo nalijemo kavo.