Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / EL SALVADOR, EL RITIRO 100G

EL SALVADOR, EL RITIRO 100G

15,00 

Profil okusa

cvetovi pomaranče, mango, nektarina

Unikaten profil okusa v skodelici v kateri prevladujejo cvetlične note cvetov pomaranče. Kompleksnost okusa dopolnjujejo tropske note manga in nektarine. Telo je srednje polno z masleno teksturo, kisline so srednje intenzivne pookus pa dolg.

Category: Tag:

Opis

O KAVI
SKRIVNOSTNA ZGODBA IZJEMNO REDKE SORTE BERNARDINA

Pred leti je Marija Pacas na enem od svojih kavnih posesti odkrila pet skrivnostnih kavnih dreves, ki so samostojno uspevala v nasadu kavovcev sorte bourbon. Sumila je, da so ta drevesa nekaj posebnega in pomislila na sorto geisha. Takoj je stopila v stik z lastnikom pražarne Proud Mary, Nolanom Hirtejem iz Avstralije. Ker sorte geisha takrat še niso gojili nikjer v Salvadorju, je bilo nepričakovano odkritje te zelo iskane sorte za Marijo osupljivo.

Po okušanju “cuppingu” je Hirte bil prepričan, da gre za sorto geisha in je takoj odkupil celotno količino. Ko pa je šel na ogled kavnih dreves, je začel dvomiti v svoje prepričanje, da gre za geisho. Ker se je Marija želela prepričati, je kavo dala DNK analizirati v laboratorij v Italiji. Rezultati DNK so razkrili, da je kava v 70% identična geishi, preostalih 30% DNK pa predstavlja nekaj, kar je bilo prej neznano, najbližje pa je redki sorti, imenovani agaro. Toda tukaj se konča le zgodba o izvoru.

Kako je teh pet dreves prispelo iz regije Agaro v Etiopiji na posestvo Finca Los Bolletos v Salvadorju, pa ostaja skrivnost. Drevesa sama so stara več kot 70 let, zato je zelo verjetno, da oseba, ki je prispevala k njihovemu prenosu čez svet, ni več med živimi.

Ker gre za popolnoma novo sorto, jo je Marija Pacas poimenovala bernardina po Rupertu Bernardinu Mercheju, upravljavcu kmetije Finca Los Bolletos, ki je teh pet skrivnostnih dreves prvi odkril.

Kava bernardina je danes pravi dragulj med poznavalci kave. Njena redkost in izjemnost sta pritegnili pozornost ljubiteljev kave po vsem svetu.

Dodatne informacije

sorta

bernardina

proces

naravni

nadmorska višina

1600 metrov

posestvo

El Ritiro, Pacas Family

regija

Santa Ana, Salvador

receptura

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 15 g
Voda: 225 g pri 92°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite 15g mlete kave in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 75 gramov vode pri temperaturi 92°C v času 20 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava namoči.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 75 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 1 minute nadaljujete s tretjim prelivanjem. 75 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
6. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba