Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / EL SALVADOR, LOS PIRINEOS 100g

EL SALVADOR, LOS PIRINEOS 100g

14,00 

Profil okusa

čokolada, mango, malinina krema

Divja eksotična redka sorta in prav tak profil lahko pričakujete tudi v skodelici kave. Neverjetno sladka kava, kjer prevladujejo note manga in malinine kreme, s srednje visoko kislostjo in polnim telesom. Pookus je dolg kompleksen in nas spominja na čokolado izjemne kvalitete.

Šifra EL SALVADOR100 Category: Tag:

Opis

O KAVI
Los Pirineos se nahaja v departmaju Usulután v Salvadorju in velja z najbolj cenjeno in poznano posestvo kave v El Salvadorju. Z posestvom upravlja Diego Baraona, ki predstavlja že peto generacijo in je prevzel krmilo kmetije leta 2020 po očetovi smrt, ki je veljal za svetovno legendo med pridelovalci najboljših kav na svetu. Diego si prizadeva nadaljevati tradicijo in zapuščino ne le svojega očeta Gilberta, ampak več kot 130 let izkušenj, zgodovine in znanja, ki ga ima njegova družina pri gojenju kave. .

Kmetija leži 1400 metrov nad morjem na pobočju samostojnega vulkana. Ta edinstvena lega zagotavlja mikroklimo, ki je drugačna od vseh drugih, s sončnimi dnevi in hladnim vetrom, kar ustvarja idealno okolje za pridelavo in sušenje kave. To podnebje je še posebej dobro izkoriščeno v sušilnem območju kmetije, kjer so dvignjene sušilne postelje nameščene med dvema vrhovoma, ki delujeta kot vetrovnik, skozi katerega nenehno piha rahel veter. Gredice so dvanajst ur na dan izpostavljene soncu, medtem ko temperaturo uravnava vztrajni veter, kar ustvarja idealno okolje za proizvodnjo medene in naravne kave.

SUDAN RUME
Los Pirineos je akreditiran center pri World Coffee Research za testiranje poskusnih novih sort in za genetske raziskave ikoničnih sorte, kot sta Bourbon in Pacamara. Na posestvu, ki zajema botanični vrt gojijo in testirajo več kot 85 različnih sort med katerimi je kar nekaj eksotičnih. Prav posebna med njimi je sorta Sudan Rume, ki izvira iz Južnega Sudana. Genetske raziskave so potrdile, da je Boma Plateau v Južnem Sudanu izvorno središče za kavo arabico in, da se divje populacije kave v tem območju genetsko razlikujejo od arabike iz Etiopije, ki je doslej opisana v literaturi o genski raznovrstnosti. Sudan Rume je sorta kave, ki izvira iz območja Boma Plateau v Sudanu. Ta sorta je znana po svojih edinstvenih značilnostih okusa in aromi. Sudan Rume je pogosto cenjena zaradi svoje kompleksnosti in subtilnih not okusa. Sorta je pridobila prepoznavnost med ljubitelji specialne kave zaradi svojega izvornega porekla in edinstvenih lastnosti, ki jih prinaša v skodelico.
Ta lot kave – Rume Sudan je bil podvržen naravni obdelavi. Sveže nabrane kavne češnje so bile 35–40 dni sušene na soncu, da so dosegle svojo idealno vlažnost z nameno prikazati vso svojo komplekstnost okusa divje sorte.

Dodatne informacije

Sorta

sudan rume

Proces

naravni

Nadmorska višina

1400 metrov

Farma

Los Pirineos

Regija

Usulutan

Receptura

ESPRESSO PRIPRAVA
Kava: 18g
Espresso: 36g
Čas: 25 sekund
Temperatura vode: 93.5°C

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 18 g
Voda: 270 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti 30 sekund

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 90 gramov vode pri temperaturi 93°C v času 15 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava namoči.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakajte.
5. Pri skupnem času 60-70 sekund nadaljujete s tretjim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
7. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 30 sekund.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba