Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / ETHIOPIA – ARICHA WUBANCHI 250G

ETHIOPIA – ARICHA WUBANCHI 250G

14,00 

Profil okusa

jasmin, bergamotka, breskev, limeta

Izjemno čista in kompleksna kava, kjer se prepletajo nežne arome jasmina, bergamotke in breskve. Že ob prvem požirku okusimo izjemno sladkobo. Kava ima kremasto srednje telo, svežino pa ji dajejo srednje-visoke kisline, ki spominjajo na limeto. Zaključek je cvetlično saden, kompleksen in sočen.

Šifra ETHIOPIA4250Z Category: Tag:

Opis

O KAVI
V regiji Yirgacheffe, na nadmorski višini 2213 metrov, se razprostira procesna postaja Aricha Wubanchi, od koder prihaja ta izjemna kava. To področje v Etiopiji ima sloves v svetu specialty kave po izjemni kvaliteti mokro procesiranih kav, pridelanih na majhnih parcelah, imenovanih “vrtna kava”.
Procesna postaja Aricha Wubanchi igra ključno vlogo pri oskrbi s češnjami, ki jih pridela 1700 lokalnih malih kmetov v okrožju Yirgacheffe. Geografske značilnosti, kjer se nadmorske višine povzpnejo do 2213 metrov, rodovitna prst in obilne padavine, ustvarjajo idealne pogoje za gojenje lokalnih etiopskih sort imenovanih tudi ,,heirloom,,. Reka Resitay dodaja pomembno dimenzijo, ki oskrbuje procesno postajo s čisto vodo za proces pridelave. Kava Aricha Wubanchi postavlja nove mejnike v svetu specialty mokro procesirane kave.

MOKRI PROCES
Postopek pridelave mikrolota razreda 1 (G1) se začne s skrbnim sortiranjem in luščenjem zrelih češenj. Fermentacija poteka v bazenu z vodo od 36 do 48 ur, odvisno od klimatskih pogojev ob popolnoma mokrem postopku ˝fully washed˝, ki zagotavlja čistočo pergamenta kave. Sušenje poteka na afriških posteljah na soncu in traja 10-12 dni. Vmes semena v pergamentni lupini redno obračajo in zaščitijo pred ekstremnimi vremenskimi razmerami.

Vztrajnost in natančnost v vsakem koraku postopka pridelave prispevata k edinstvenemu okusnem profilu te kave.

Dodatne informacije

Sorta

Heirloom

Proces

Mokri

Nadmorska višina

2200 metrov

Farma

Aricha Wubanchi procesna postaja

Regija

Yirgacheffe

receptura

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 18 g
Voda: 270 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti 15 sekund

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 90 gramov vode pri temperaturi 93°C v času 15 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava namoči.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 1 minute nadaljujete s tretjim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
6. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 15 sekund.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba