Opis
O KAVI
V središču Kochereja, leži Chelelektu, kraj, ki je za vedno spremenil podobo etiopske kave z uvedbo prve procesne postaje kave leta 1990.
Chelelektu ni le ime; predstavlja prelomni trenutek v zgodovini Etiopske kave. Leta 1990 je ustanovitev prve procesne postaje kave v Chelelektu pomenila začetek nove ere. Pred tem je bila večina etiopske kave predelana z naravno (suho) metodo, ki je sicer okusna, vendar pogosto manjka jasnosti in doslednosti, ki jo iščejo zahtevni ljubitelji kave. Mokri postopek, pionirsko uveden na procesni postaji Chelelektu, vključuje natančen nadzor kvalitete od češnje do končnega zrna.
Kavne sorte lokalnih vrst, vključno z Kurume, Dega in Wolisho uspevajo v Chelelektu območju na nadmorski višini 1900 metrov, kar prispeva k njenemu edinstvenemu okusu.
MOKRI PROCES
Mokri proces kave Chelelektu vključuje več natančno določenih korakov, ki poudarjajo naravne lastnosti kave. Zrele kavne češnje se najprej skrbno pobirajo ročno. Nato se češnje depulpirajo, kar pomeni, da se odstrani zunanja lupina kavne češnje. Sledi fermentacija, ki pomaga odstraniti sluz (mucilage) s površine zrn. Po fermentaciji se zrna temeljito operejo s čisto vodo, da se zagotovi popolna čistost. Na koncu se očiščena zrna posušijo na sušilnih posteljah do popolne suhosti, do 12% vlažnosti. Ta natančen postopek daje mokro procesirani kavi Chelelektu njene značilne živahne kisline, cvetlične note s podtoni koščičastega sadja in čist zaključek.
receptura
Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:
Kava: 18 g
Voda: 270 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti 15 sekund
Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 90 gramov vode pri temperaturi 93°C v času 15 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava namoči.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 1 minute nadaljujete s tretjim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
6. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 15 sekund.
Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba