Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / ETHIOPIA – Dhilgee Bedessa #1

ETHIOPIA – Dhilgee Bedessa #1

13,00 

Profil okusa

cvetlični parfum, bergamotka, pu erh čaj, rdeče jabolko
Elegantna skodelica kave z izjemno parfumirano noto cvetlic, bergamotke in Pu Erh čaja. Uravnotežena sladka kislost spominjajo na kisline rdečega jabolka. Kava ima lahko do srednje telo in dolg po-okus.


Flavour profile

floral perfume, bergamote, pu erh tea, red apple
An elegant cup of coffee with an exceptionally perfumed note of flowers, bergamot, and Pu Erh tea. Balanced sweet acidity is reminiscent of red apple acids. Coffee can have up to the medium body and long after-taste.

Opis

O KAVI
To kavo prideluje Asnake Kasa, ki se je posebej specializiral za področje specialty kave. Asnake je strokovnjak za procesne metode in znan je po tem, da je pri svojem delu zelo pozoren in natančen. Njegov cilj je, da njegove kave predstavljajo najboljše kar vam Etiopija lahko ponudi. Pri odkupu kavnih češenj sodeluje z več majhnimi kmetijami, ki se nahajajo v regiji Guji, nad 2000 metri nadmorske višine.

Visoka nadmorska višina kmetijam omogoča, da kava dozori počasneje, kar pomeni, da ima taka kava naravno večjo sadnost in sladkost. Rezultat je visokokakovostna kava z intenzivnejšim profilom okusa.

Za to kavo se uporabljajo samo popolnoma zrele kavne češnje. Nato češnje de-pulpirajo in mokro fermentirajo 72 ur. Kava se spere v kanalih in v vodi razvršča po gostoti. Kave z nižjo gostoto priplavajo na površje vode in jih odstranijo. po končani mokri fermentaciji kavna zrna operejo z čisto vodo, položijo na afriške postelje in sušijo na soncu.


ABOUT COFFEE
This coffee is produced by the specialty coffee expert Asnake Kasa. Asnake is a true processing specialist and works with the utmost attention to details. This brings forward the true flavour and potential of Ethiopian coffee.

He works with several small farms which are located in the Guji region, above 2000 meters above sea level.

The high altitude of the farms makes the coffee mature and dries slowly and suffers less damage from insects. The result is a high-quality coffee with a more intense flavour profile.

For this coffee only the perfectly ripe cherries are used. Then the cherries are pulped and wet fermented for 72 hours. The coffee is washed in channels and graded in water by density. Lower density will float and be removed. Then the cherries are soaked in clean water and dried on African drying beds.

Expect a true representation of a washed Ethiopian coffee, packed full of the classic flavour you can expect. Floral, fruity and delicate.

Dodatne informacije

Sorta

74110, 74112

Proces

mokri

Nadmorska višina

2000 metrov +

Farma

Bedessa, Asnake Kasa

Regija

Guji, Etiopija

Receptura

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 18 g
Voda: 275 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti 45 sekund

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete s 75 grami vode pri temperaturi 93°C v času 15 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava razplini.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 100 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 1 minute nadaljujete z tretjim prelivanjem. 50 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
6. Pri skupnem času 1 minute in 30 sekund nadaljujete z zadnjim četrtim prelivanjem. 50 gramov vode prelijete v času 20
sekund in počakate.
7. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 45 sekund.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba