Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / ETHIOPIA – GUJI SHAKISO 250G

ETHIOPIA – GUJI SHAKISO 250G

17,00 

Profil okusa

ananas, mango, temna čokolada, jamajški rum

Ob vsakem požirku vas bodo obdajala okusa ananasa in manga, dopolnjena z notami razkošne temne čokolade in subtilnim pridihom jamajškega ruma. Ta kava se ponaša z uravnoteženo kislostjo in srednje-polnim telesom, ki pušča za seboj žametno nežen občutek v ustih in dolgotrajen pookus.

Šifra ETHIOPIA3250Z Category: Tag:

Opis

O KAVI
Nahaja se v dih jemajoči vasici Adolla v regiji Guji. Guji je postal cvetoče središče nekaterih najboljših kav na svetu. Ta kava prihaja od več lokalnih lastnikov manjših kavnih posesti. Guji Shakiso uspeva na nadmorski višini 2200 metrov in izkorišča nadmorsko višino in sestavo tal iz katere črpa bogata hranila. Vse to prispeva k izjemni kakovosti kave.

PROCES
Obirajo samo zrele češnje in jih nato po natančni selekciji položijo v jeklene rezervoarje, kjer so podvržene skrbno nadzorovanemu okolju z izmenično temperaturo med 20°C in 30°C vsakih 12 ur. Ta natančen postopek omogoča, da zrna v kavnih češnjah vsrkajo celoten spekter okusov in kompleksnosti, rezultat pa je kava, ki izžareva izjemno globino in značaj, ki je edinstven za to regijo. Po končanem procesu karbonske maceracije se češnje sušijo na afriških gredah približno tri tedne, odvisno od vremenskih razmer.

Dodatne informacije

Sorta

heirloom

Proces

karbonska maceracija

Nadmorska višina

2200 metrov

Posestvo

Testi Coffee, Faisel Abdosch

Regija

Arbegona, Sidamo

receptura

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 15 g
Voda: 225 g pri 92°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite 15g mlete kave in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 75 gramov vode pri temperaturi 92°C v času 20 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava namoči.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 75 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 1 minute nadaljujete s tretjim prelivanjem. 75 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
6. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba