Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / ethiopia – samii bensa #1 250g

ethiopia – samii bensa #1 250g

14,00 

Profil okusa

mangov sok, papaja, sladka limona, med

Elegantna, uravnotežena in sadna skodelica kave, kjer dominirajo okusi po mangovem soku in papaji. Kava ima srednje – polno telo s sirupastim občutkom v ustih. Kisline so srednje visoke, kjer prevladujejo note sladke limone. Po-okus je delikaten in meden.

Šifra ETHIOPIA2 Categories: , Tag:

Opis

O KAVI
Samii Bensa je procesna postaja v lasti Testi Coffee, ki se nahaja v regiji Sidamo, ki meji na narodni park Bale Mountain. Faisel Abdosh je lastnik sedmih procesnih postaj in njegovo podjetje Testi Coffee se ukvarja samo z gojenjem kave, saj verjamejo, da je osredotočenost bistvena za doseganje izjemne kvalitete.

Faisel je bil že v mladosti vpleten v industrijo kave saj ima bližnje sorodnike, ki se ukvarjajo s pridelavo kave. Na vprašanje, zakaj specialty kava, je njegov odgovor, da zato, ker ima rad izzive.

Procesni postopek
Kavne češnje obirajo ročno in jih kasneje ročno sortirajo. Češnje nato olupijo s tradicionalnim Agaarde Discpulperjem. Kožica in sadna pulpa kavne češnje se odstranita, preden stroj razvrsti pergament v vodi, kar se določi glede na gostoto. Kava se nato v bazenu vode mokro fermentira 72 ur.

Po končani fermentaciji kavo položijo v plasti visoke 2 cm in sušijo približno 10 dni. Po končanem sušenju sledi ročno sortiranje, kjer odstranijo morebitna defektna kavna zrna.

Po končanem sušenju kava položijo v vreče iz jute in hranijo na primerni v lokalnem skladišču. Kava je običajno tako shranjena 1-2 meseca saj ta postopek pomaga stabilizirati aromate v surovi kavi in doseči bolj enakomerno vlažnost. Velikosti posameznih serij, kot je ta se lahko razlikujejo od 100 do 300 vrečk. Na koncu preden gre kava na pot sledi luščenje pargamenta in pakiranje v grain-pro vreče, ki ščitijo pred vdorom vlažnosti.

Dodatne informacije

Sorta

74160

Proces

mokri

Nadmorska višina

2000 metrov

Farma

Faisel Abdosch, Testi Coffee

Regija

Sidamo

Receptura

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:18 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 15 g
Voda: 270 g pri 94°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 40 sekund
Čas: 3 minute

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 90 grami vode pri temperaturi 94°C v času 20 sekund in počakate do 60 sekund, da se kava razplini.
4. Pri skupnem času 60 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 120 sekund nadaljujete s tretjim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
7. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 3 minute

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba