Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / ETHIOPIA, YAYE

ETHIOPIA, YAYE

17,00 

Profil okusa

jagoda, mlečna čokolada, črni čaj

Intenzivno saden okus skodelice kave v kateri prevladujejo arome jagode, mlečne čokolade in črnega čaja. Kava ima srednje-polno telo s sirupasto teksturo. Zaradi izjemne sladkobe je kava uravnotežena in hkrati elegantna. Kisline so srednje-visoke in spominjajo na rdeče sadje v katerem prevladujejo jagode. Zaključek okusa je nežen in dolgotrajen.

Category: Tag:

Opis

O KAVI
Yaye kava prihaja iz območja Sidamo, imenovanem Arbegona. Arbegona je eno najvišje ležečih območij pridelave kave v Etiopiji, saj se nahaja na povprečni nadmorski višini 2300 metrov. Zaradi tako visoke nadmorske višine je temperatura hladnejša, kar povzroči počasnejše zorenje kavnih češnj kot običajno. To vpliva na višjo kvaliteto okusa te kave na predvidljiv način, saj ji daje višjo sladkost in bolj kompleksne kisline.

Faysel Abdosh je lastnik več procesnih postaj za obdelavo kave pod okriljem podjetja Testi Coffee. Odraščal je v zahodnem Hararju in leta 2009 ustanovil lastno izvozno podjetje.

Deluje z namenom razvijanja skupnosti v območjih pridelave kave ter ustvarjanja dostopa do svetovnih specializiranih trgov. V skupnostih, kot sta Denbi Uddo in Aricha, je Faysel s pomočjo Testi Coffee zgradil osnovne šole, da bi zagotovil izobrazbo otrok.

Ta ekskluzivna serija kave Ethiopia Yaye je pripravljena pod neposrednim nadzorom Faysela, ki je pri tej kavi sodeloval s samo desetimi najboljšimi pridelovalci kavnih češenj z namenom doseganja najvišje kakovosti.

NARAVNA PROCESNA METODA
Kavne češnje gredo pri Yaye kavi skozi strožje sortiranje kot običajno. Izjemno pozornost posvečajo naravnemu sušenju. Približno 25 kilogramov češenj se zloži na dvignjene postelje v maksimalni debelini sloja kavnihe češenj petih centimetrov. Med sušenjem kavne češnje dnevno pet do šestkrat obračajo, da dosežejo enakomerno izpostavljenost soncu.

Fayselov cilj pri tem delu je proizvesti kavo najvišje kakovosti. Zato Yaye kava doseže čudovito ravnovesje sladkih okusov sadja, kot sta jagoda in borovnica, z bogatim okusom čokolade in zapletenimi cvetnimi okusi v skodelici.

Dodatne informacije

sorta

74110, 74158

proces

naravni

nadmorska višina

2300 metrov

farma

Yaye

regija

Arbegona, Sidamo

receptura

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 18 g
Voda: 270 g pri 94°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 40 sekund
Čas: 2 minute 45 sekund

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 90 grami vode pri temperaturi 94°C v času 15 sekund in počakate 40 sekund, da se kava razplini.
4. Pri skupnem času 40 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 80 sekund nadaljujete s tretjim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
7. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minute in 45 sekund

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba