Opis
O KAVI
Yaye kava prihaja iz območja Sidamo, imenovanem Arbegona. Arbegona je eno najvišje ležečih območij pridelave kave v Etiopiji, saj se nahaja na povprečni nadmorski višini 2300 metrov. Zaradi tako visoke nadmorske višine je temperatura hladnejša, kar povzroči počasnejše zorenje kavnih češnj kot običajno. To vpliva na višjo kvaliteto okusa te kave na predvidljiv način, saj ji daje višjo sladkost in bolj kompleksne kisline.
Faysel Abdosh je lastnik več procesnih postaj za obdelavo kave pod okriljem podjetja Testi Coffee. Odraščal je v zahodnem Hararju in leta 2009 ustanovil lastno izvozno podjetje.
Deluje z namenom razvijanja skupnosti v območjih pridelave kave ter ustvarjanja dostopa do svetovnih specializiranih trgov. V skupnostih, kot sta Denbi Uddo in Aricha, je Faysel s pomočjo Testi Coffee zgradil osnovne šole, da bi zagotovil izobrazbo otrok.
Ta ekskluzivna serija kave Ethiopia Yaye je pripravljena pod neposrednim nadzorom Faysela, ki je pri tej kavi sodeloval s samo desetimi najboljšimi pridelovalci kavnih češenj z namenom doseganja najvišje kakovosti.
NARAVNA PROCESNA METODA
Kavne češnje gredo pri Yaye kavi skozi strožje sortiranje kot običajno. Izjemno pozornost posvečajo naravnemu sušenju. Približno 25 kilogramov češenj se zloži na dvignjene postelje v maksimalni debelini sloja kavnihe češenj petih centimetrov. Med sušenjem kavne češnje dnevno pet do šestkrat obračajo, da dosežejo enakomerno izpostavljenost soncu.
Fayselov cilj pri tem delu je proizvesti kavo najvišje kakovosti. Zato Yaye kava doseže čudovito ravnovesje sladkih okusov sadja, kot sta jagoda in borovnica, z bogatim okusom čokolade in zapletenimi cvetnimi okusi v skodelici.