Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / COSTA RICA, FINCA LA ORTIGA 100G

COSTA RICA, FINCA LA ORTIGA 100G

11,00 

Profil okusa

cimet, borovnica, limeta, rjavi sladkor, slad, šampanjec

Izjemno kompleksna kava, kjer se prepletajo prijetne arome cimeta s sadnjo intenzivnostjo borovnice. Kava je neverjetno sladka z okusom sladu in srednje do polnim telesom. Kisline so srednje intenzivne z noto kandirane limete. Bogato kompleksnost skodelice pa dopolnjuje rahlo peneč občutek v ustih, ki spominja na šampanjec.

Opis

O KAVI
Luis Eduardo Campos je poznan potem, da ima neverjetno strast do eksperimentiranja z različnimi metodami fermentacije in sušenja. Ta kava je procesirana na edinstven način, s termično fermentacijo, ki spada med najbolj inovativne na svetovnem trgu. Med nešteto eksperimenti je v enem od njih Luis Campos opazil, da so se sladkorji v sluzi na poseben način karamelizirali, ko je dodal vodo s približno 80 stopinjami Celzija v fermentacijske posode, kjer poteka običajen anaerobni proces. Zaradi ustvarjenega visokotemperaturnega šoka sladki okusi prodrejo skozi pargament v kavna zrna, kar vodi do spektakularnega profila okusa skodelice kave.

Dodatne informacije

Sorta

Caturra in Catuai

Proces

Naravna anaerobna termo fermentacija

Nadmorska višina

1750 metrov

Posestvo

Finca La Ortiga

Regija

Tarrazú

Receptura

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 18 g
Voda: 270 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti 15 sekund

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 90 gramov vode pri temperaturi 93°C v času 15 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava namoči.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 1 minute nadaljujete s tretjim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
6. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 15 sekund.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba