Opis
O KAVI
Luis Eduardo Campos je poznan potem, da ima neverjetno strast do eksperimentiranja z različnimi metodami fermentacije in sušenja. Ta kava je procesirana na edinstven način, s termično fermentacijo, ki spada med najbolj inovativne na svetovnem trgu. Med nešteto eksperimenti je v enem od njih Luis Campos opazil, da so se sladkorji v sluzi na poseben način karamelizirali, ko je dodal vodo s približno 80 stopinjami Celzija v fermentacijske posode, kjer poteka običajen anaerobni proces. Zaradi ustvarjenega visokotemperaturnega šoka sladki okusi prodrejo skozi pargament v kavna zrna, kar vodi do spektakularnega profila okusa skodelice kave.
Receptura
Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:
Kava: 18 g
Voda: 270 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti 15 sekund
Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 90 gramov vode pri temperaturi 93°C v času 15 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava namoči.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 1 minute nadaljujete s tretjim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
6. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 15 sekund.
Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba