Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / GUATEMALA – EL GIGANTE CHIRAMAY VOLCANO 250G

GUATEMALA – EL GIGANTE CHIRAMAY VOLCANO 250G

11,00 

Profil okusa

granadilla, kakavovi piškoti

Ta kava se ponaša z izjemno lepo skodelico, kjer prevladujejo osvežujoče note granadille in subtilni okus kakavovih piškotov. Živahne kisline in polno telo prispevajo k dinamični izkušnji, obogateni z žametnim občutkom v ustih. Pookus razkriva sledi tropskega sadja in nežnih odtenkov kakava, ustvarjajoč nepozabno skodelico kave. Priporočamo za espresso, moka pot ali turško kavo.

Šifra GUATEMALA2502 Category: Tag:

Opis

O KAVI
Finca El Gigante, kavno posestvo, katerega ime izvira iz okoliške gore, ki mu nudi zavetje, se nahaja na nadmorski višini med 1560 in 1700 metri. S svojo neverjetno mikroklimo ter skrbno izbranimi sortami kave, ki jih s strastjo goji lastnik Oswald Suchini in njegova družina to posestvo proizvaja kavo visoke kakovosti z izrazitim okusom. S svojimi približno 30-letnimi izkušnjami v kavni industriji se Finca El Gigante uveljavlja kot izjemno cenjeno kavno posestvo.

Oswaldo Suchini, lastnik Finca El Gigante, je kmet s sanjami o poglobitvi svoje povezanosti z naravo in predanosti skrbnemu upravljanju vsakega koraka v procesu gojenja kave. Njegova odločnost in predanost sta se izkazali v rezultatih, ki jih je dosegel. Z 27-letnim trdim delom, eksperimentiranjem in nenehnim izboljševanjem postopkov je ustvaril kmetijo, ki uspeva na območju Gvatemale, ki sicer ni znano po kavi. V državi s stoletno tradicijo kave je Oswald pridobil ugled in spoštovanje.

V sami regiji Quetzaltepeque, kjer leži Finca El Gigante in od koder prihaja ta serija kave, se nahaja vulkan imenovan Chiramay, kar v lokalnem jeziku pomeni “DOBRO JUTRO.” To območje odlikuje rodovitna zemlja, ki je rezultat popolne mešanice pepela in mineralov iz preteklih vulkanskih izbruhov. Ta unikatna kombinacija mineralov in hranil zagotavlja kavi izjemno kakovost ter edinstven okus in aromo, ki se izrazita v vsaki skodelici tega izjemnega napitka.

MOKRI PROCES
˝Fully washed˝ postopek, izveden na El Gigante procesni postaji, začenjajo s skrbnim ročnim obiranjem zrelih kavnih češenj z več manjših posestev pod okriljem El Gigante. Izbor zrelih češenj je ključnega pomena za zagotavljanje končne visoke kakovosti kave.

Nato sledi faza namakanja češenj v vodi, ki služi odstranjevanju nečistoč in ima izjemno pomembno vlogo pri oblikovanju končne kvalitete kave. Po tem koraku depulpirajo, kjer semenom odstranijo lupino in del pulpe, sledi mokra fermentacija v vodi, ki traja med 15 in 24 ur. Ta fazni proces prispeva k razvoju specifičnih okusov in arom, ki so zaznani v končnem kavnem zrnju.

Ko je fermentacija zaključena, sledi sušenje kavnih semen na soncu, s ciljem doseči približno 10-11% vlažnosti. Ta ključna stopnja v postopku vpliva na končno stabilnost in kakovost zrn ter ohranja značilnosti okusa, ki so se razvile med predhodnimi fazami procesa. Popolnoma opran postopek na El Gigante procesni postaji tako predstavlja skrbno usklajenost izbire češenj, temeljite čistoče, ter natančno nadzorovanega procesa fermentacije in sušenja, kar končno privede do pridobitve izjemne skodelice kave.

Dodatne informacije

Sorta

Catuai, caturra, anacafe14, catimore

Proces

mokri

Nadmorska višina

1700 metrov

Farma

El Gigante

Regija

New Oriente Quetzaltepque

receptura

ESPRESSO PRIPRAVA
Kava: 18g
Espresso: 36g
Čas: 25 sekund
Temperatura vode: 93.5°C

TURŠKA PRIPRAVA
Kava: 25g
Voda: 250g (98°C)
Čas: 2 minuti

Postopek priprave:
Tradicionalno turško kavo kuhamo v majhni bakreni džezvi, postrežemo pa v manjši skodelici. Zaradi finega mletja kavo nikoli ne stresemo v vrelo vodo saj s tem še dodatno pospešimo prehitro ekstrahiranje aromatov. Poenostavljeno povedano s tem povečamo vsebnost grenkih arom v skodelici kave.

1. V hladno vodo stresemo izjemno fino mleto kavo, vendar jo ne premešamo. Kavo pustimo ležati na površini vode vse dokler voda pod kavo ne zavre.
2. Tik preden začne kava skipeti jo hitro in temeljito premešamo.
3. Ko se krema dvigne, odstavimo džezvo in jo postavimo za 30 sekund na hladnejšo podlago, da se usedlina usede.
4. Kavno kremo enakomerno porazdelimo v skodelice in čez njo nalijemo kavo.