Opis
O KAVI
Ta kava je bila pridelana na procesni postaji Kigwandi, ki je v lasti Mutheka Farmers Cooperative Society, ki se nahaja na pobočju gorovja Kenya v Nyeriju v osrednji Keniji.
Regija Nyeri skupaj s sosednjo regijo Kirinyaga je znana po intenzivnih, kompleksnih in izjemno kvalitetnih kavah. Nyeri ponuja fantastične pogoje za pridelavo visokokakovostne kave. Bogata prst, velika nadmorska višina, kjer se nahajajo kmetije in dobro usposobljeno osebje so popolna kombinacija za doseganje najvišje kakovosti.
Procesni postopek
Kavne češnje obirajo ročno pri polni zrelosti. Nato jih pripeljejo v procesno postajo Kigwandi, kjer začnejo postopek mokre obdelave. Češnje namočijo v vodo, da odstranijo nepravilnosti. Odpadno vodo odlijejo v namakalne bazene, kjer jo filtrirajo za ponovno uporabo.
Tovarna uporablja 3-diskni pulper s katerim odstranijo kavni češnji kožico. Kavo v pergamentu čez noč fermentirjo, da se sladkorji razgradijo, nato pa jo očistijo, namočijo in razporedijo po dvignjenih sušilnih prosojnih platnih (afriška postelja).
Čas sušenja je odvisen od podnebja, temperature okolice in prostornine v obdelavi in lahko skupaj traja od 7 do 15 dni. Po končanem sušenju kava počiva 30 do 60 dni, da se stabilizira preden jo zapakirajo v grain-pro vreče.
Receptura
Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:
Kava: 18 g
Voda: 270 g pri 94°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 40 sekund
Čas: 2 minute 45 sekund
Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 90 grami vode pri temperaturi 94°C v času 15 sekund in počakate 40 sekund, da se kava razplini.
4. Pri skupnem času 40 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 80 sekund nadaljujete s tretjim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
7. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minute in 45 sekund
Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba