Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / Kenya, RUI RUIRU

Kenya, RUI RUIRU

19,00 

Profil okusa

mango, suhe maline, čokolada

Intenzivne sadne note suhih malin dopolnjuje okus čokolade, dodajte še ščepec ,,funky,, manga in dobili boste vrhunski profil okusa, ki ga je težko najti tudi v najboljših kenijskih kavah. Ta skodelica je sladka s srednjim telesom, srednje visoko kislino in dolgotrajnim čokoladnim po-okusom.

Opis

O KAVI
Okrožje Nyeri leži na zahodnem pobočju najvišje gore v državi – Mt.Kenya (5199m). Zaradi nadmorske višine, rodovitnih rdečih vulkanskih tal in tropskega podnebja veljajo kave iz Nyerija za ene najboljših v Keniji, celotno regijo pa imenujejo “Champagne Region of Coffee”.

Do leta 2014 je predelovalna postaja Rui Ruiru, ki je bila del zadruge Mathira North, slovela po proizvodnji visokokakovostne kave vendar je pred leti zaprla vrata. Leta 2020 je postajo Rui Ruiru ponovno oživel Charles Maina, ki je še dvignil nivo in začel poleg klasično mokro procesiranih kav pridelovati tudi kave po naravnem in anaerobnem procesu.

Procesna postaja kave Rui Ruiru zdaj proizvaja kavo in posledično so številna lokalna kavna posestva začela obnavljati svoje nasade kave. Ti prihodki kmetom zdaj pomagajo pri plačilu izobrazbe svojih otrok, skrbi za njihovo zdravje in investicijah za boljšo infrastrukturo svojih domov. Ta projekt je vir zaposlitve danes za tisoče kmetov.

NARAVNI ANAEROBNI PROCES
Vsa kava je skrbno ročno obrana pred dostavo v zbirni center. Nato češnje položijo v posode, iz katerih popolnoma izčrpajo ves zrak. Tam jih anaerobno fermentirajo 120 ur. Nato se kava suši, dokler lupina češnje ne dobi izrazito temno barvo. Sušenje traja, dokler vsebnost vlage v zrnu ne doseže 12 %. Po sušenju češnje zberejo v vreče, da se zrna stabilizirajo in pridobijo na bolj čisti aromi.

Dodatne informacije

Sorta

sl28, sl34, ruiru 11

Proces

anaerobno naravni

Nadmorska višina

160 metrov

Farma

Rui Ruiru Farmers Society

Regija

Nyeri

Receptura

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 18 g
Voda: 270 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti 30 sekund

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 90 gramov vode pri temperaturi 93°C v času 15 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava namoči.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakajte.
5. Pri skupnem času 60-70 sekund nadaljujete s tretjim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
7. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 30 sekund.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba