Opis
O KAVI
Okrožje Nyeri leži na zahodnem pobočju najvišje gore v državi – Mt.Kenya (5199m). Zaradi nadmorske višine, rodovitnih rdečih vulkanskih tal in tropskega podnebja veljajo kave iz Nyerija za ene najboljših v Keniji, celotno regijo pa imenujejo “Champagne Region of Coffee”.
Do leta 2014 je predelovalna postaja Rui Ruiru, ki je bila del zadruge Mathira North, slovela po proizvodnji visokokakovostne kave vendar je pred leti zaprla vrata. Leta 2020 je postajo Rui Ruiru ponovno oživel Charles Maina, ki je še dvignil nivo in začel poleg klasično mokro procesiranih kav pridelovati tudi kave po naravnem in anaerobnem procesu.
Procesna postaja kave Rui Ruiru zdaj proizvaja kavo in posledično so številna lokalna kavna posestva začela obnavljati svoje nasade kave. Ti prihodki kmetom zdaj pomagajo pri plačilu izobrazbe svojih otrok, skrbi za njihovo zdravje in investicijah za boljšo infrastrukturo svojih domov. Ta projekt je vir zaposlitve danes za tisoče kmetov.
NARAVNI ANAEROBNI PROCES
Vsa kava je skrbno ročno obrana pred dostavo v zbirni center. Nato češnje položijo v posode, iz katerih popolnoma izčrpajo ves zrak. Tam jih anaerobno fermentirajo 120 ur. Nato se kava suši, dokler lupina češnje ne dobi izrazito temno barvo. Sušenje traja, dokler vsebnost vlage v zrnu ne doseže 12 %. Po sušenju češnje zberejo v vreče, da se zrna stabilizirajo in pridobijo na bolj čisti aromi.