Opis
O KAVI
Chabela kava je proizvedena s strani več manjših pridelovalcev kave iz kavnega območja Chiapas v Mehiki. Procesna postaja kjer kavo procesirajo je bila ustanovljena leta 1980 in je bila prva, ki je začela z procesom brezkofeinske kave v Latinski Ameriki z najboljšo tehnologijo v industriji. Na tej postaji veliko časa namenijo analizi procesne obdelave, kjer iščejo izjemno kakovost iz najboljših kavnih zrn. Pri procesu dekofeinacije presegajo 99 % ekstrakcije na osnovi vode, kar pomeni, da je v kavi manj kot 1% kofeina. Ta sistem so patentirali že leta 1987. Vsa njihova brezkofeinska kave je certificirano organska.
Receptura
ESPRESSO PRIPRAVA
Kava: 18g
Espresso: 36g
Čas: 25 sekund
Temperatura vode: 93.5°C
TURŠKA PRIPRAVA
Kava: 25g
Voda: 250g (98°C)
Čas: 2 minuti
Postopek priprave:
Tradicionalno turško kavo kuhamo v majhni bakreni džezvi, postrežemo pa v manjši skodelici. Zaradi finega mletja kavo nikoli ne stresemo v vrelo vodo saj s tem še dodatno pospešimo prehitro ekstrahiranje aromatov. Poenostavljeno povedano s tem povečamo vsebnost grenkih arom v skodelici kave.
1. V hladno vodo stresemo izjemno fino mleto kavo, vendar jo ne premešamo. Kavo pustimo ležati na površini vode vse dokler voda pod kavo ne zavre.
2. Tik preden začne kava skipeti jo hitro in temeljito premešamo.
3. Ko se krema dvigne, odstavimo džezvo in jo postavimo za 30 sekund na hladnejšo podlago, da se usedlina usede.
4. Kavno kremo enakomerno porazdelimo v skodelice in čez njo nalijemo kavo.