Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / MEXICO, Santuario Ixhuatlan

MEXICO, Santuario Ixhuatlan

11,00 

Profil okusa

karamela, pekan oreh, rdeča pomaranča

Sladka in uravnotežena skodelica kave v kateri prevladuje sladkoba karamele in note pekana, ki se lepo dopolnjujeta z aromo rdeče-pomaranče. Skodelica ima srednje intenzivno gladko telo, srednje intenzivno elegantno citrusno kislino in dolgotrajen čokoladni po-okus.

Opis

O KAVI
Eduardo Esteve, ena najbolj priznanih osebnosti v svetu kave in Camilo Merizalde iz Santuario Project sta se pred 4 leti združila, da bi ustvarila edinstvene projekte specialty kave po vsem svetu. Ta izjemna kava prihaja iz Mehike, natančneje iz centra Santuario Process v Ixhuatlan del Cafe Veracruz. Santuario sodeluje s 400 kmeti na območju Ixhuatlan, da bi pridobil popolne profile okusov, ki jih kava lahko ponudi iz Mehike. To serijo kave je pridelala družina Herrera Velasquez s kmetije Olotla v Veracruzu. Ena izmed kmetij z najvišjimi standardi pri pridelavi kavnih češenj.

PROCES: MOKRA FERMENTACIJA
Kavne češnje so bile oprane s čisto vodo.
Kavne češnje so nato namačili v vodo za 6 ur.
Kavne češnje so oluščene, pri čemer ostane 25 % kavne pulpe.
Sledi fermentacija, ki traja 14 ur. (aerobna fermentacija)
Kava je nato položena za sušenje na afriške postelje za 22 dni.
Ko kava doseže 10,5 % vlažnosti, gre v skladišče na stabilizacijo.
Kava počiva 5 dni na fique vrečkah (stabilizacija vlažnosti)
Na koncu je kava shranjena v vrečkah grain-pro za 15 dni, da se okusi koncentrirajo.

Dodatne informacije

Sorta

marsellesa

Proces

mokra fermentacija

Nadmorska višina

1350 metrov

Farma

Santuario Ixhuatlan

Regija

Ixhuatlan del Cafe

Receptura

ESPRESSO PRIPRAVA
Kava: 18g
Espresso: 36g
Čas: 25 sekund
Temperatura vode: 93.5°C

TURŠKA PRIPRAVA
Kava: 25g
Voda: 250g (98°C)
Čas: 2 minuti

Postopek priprave:
Tradicionalno turško kavo kuhamo v majhni bakreni džezvi, postrežemo pa v manjši skodelici. Zaradi finega mletja kavo nikoli ne stresemo v vrelo vodo saj s tem še dodatno pospešimo prehitro ekstrahiranje aromatov. Poenostavljeno povedano s tem povečamo vsebnost grenkih arom v skodelici kave.

1. V hladno vodo stresemo izjemno fino mleto kavo, vendar jo ne premešamo. Kavo pustimo ležati na površini vode vse dokler voda pod kavo ne zavre.
2. Tik preden začne kava skipeti jo hitro in temeljito premešamo.
3. Ko se krema dvigne, odstavimo džezvo in jo postavimo za 30 sekund na hladnejšo podlago, da se usedlina usede.
4. Kavno kremo enakomerno porazdelimo v skodelice in čez njo nalijemo kavo.

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 18 g
Voda: 270 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti 30 sekund

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 90 gramov vode pri temperaturi 93°C v času 15 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava namoči.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakajte.
5. Pri skupnem času 60-70 sekund nadaljujete s tretjim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
7. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 30 sekund.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba