Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / MALAYSIA, MY LIBERICA 100g

MALAYSIA, MY LIBERICA 100g

30,00 

Profil okusa

rdeči datlji, črna sliva, banana, rozine, kakavova zrna

Liberica kava se ponaša z bogatim in eksotičnim okusnim profilom, kjer prevladujejo note rdečih datljev, črne slive, banane, rozin in kakavovih zrn. Kislina je blaga, telo je polno in kremasto, občutek v ustih je svilnato gladek, pookus pa je dolg in rahlo sladek, z zaključkom kakava in suhega sadja.

Šifra MALASYIA-100GZ Category: Tag:

Opis

KAVNO POSESTVO MY LIBERICA
Na kavnem posestvu MY LIBERICA se na 20 hektarjih skrbno prideluje vrsta kave Liberica v Simpang Renggamu, v Johorju. Posestvo se osredotoča izključno na pridelavo te vrste, saj edinstvena sestava tal in pogoji v regiji ustvarjajo optimalne razmere za rast te posebne kave. Da bi izboljšali kakovost kave in spodbujali trajnostno ravnanje z okoljem, na posestvu reciklirajo kavne odpadke in iz njih proizvajajo organsko gnojilo.

V nasprotju z drugimi kavnimi posestvi, ki pridelujejo vrsto Liberica, kavno posestvo MY LIBERICA obvladuje celoten postopek pridelave, od gojenja in obiranja do predelave. Njihovo globoko razumevanje lokalne geografije dodatno izboljšuje edinstven okus kave. Da bi povečali proizvodnjo in izboljšali kakovost sadik ter obiranja kave, odkupujejo tudi kavne češnje od okoliških kmetov. Kmete spodbujajo k pridelavi visokokakovostnih češenj z višjimi odkupnimi cenami.

Proces in fermentacijski postopek
Metoda predelave kave Anaerobic Baby Cherry se začne z izborom zrelih kavnih češenj, ki jih nato še dodatno izpopolnijo z barvnim sortiranjem. Izbrane češnje zatesnijo v sodih, kjer poteka nadzorovana fermentacija pri natančno določeni temperaturi 15 dni. Po fermentaciji češnje prestavijo v rastlinjak, kjer natančno nadzirajo temperaturo in vlažnost, da zagotovijo temeljito in enakomerno sušenje.

Procesna postaja MY LIBERICA
Leta 2014 je MY LIBERICA začela vlagati v novo procesno napravo in ustanovila prvo specializirano predelovalno enoto za vrsto Liberica v Maleziji. Cilj te naprave je izboljšati okus kave in zagotoviti varno uživanje s pomočjo različnih skrbno zasnovanih metod predelave. Trenutne metode vključujejo Honey Process, naravno sušenje na soncu, popolnoma pralni proces, tradicionalni proces in druge.

Leta 2020 so se povezali z zmagovalcem svetovnega prvenstva baristov iz leta 2015, Sasa Sesticem, da bi razvili novo predelovalno metodo, imenovano “anaerobni proces”. Ta metoda je pomagala Hughu Kellyju postati prvak Avstralskega barističnega prvenstva 2020 in doseči tretje mesto na svetovnem barističnem prvenstvu 2021.

Dodatne informacije

Sorta

Coffea Liberica

Proces

naravno anaerobni

Nadmorska višina

20-30 metrov

Farma

My Liberica, Jason Liew Boh Chen

Regija

Simpang Renggam, Johor

Receptura

ESPRESSO PRIPRAVA
Kava: 18g
Espresso: 36g
Čas: 25 sekund
Temperatura vode: 93.5°C

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 18 g
Voda: 270 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti 30 sekund

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete z 90 gramov vode pri temperaturi 93°C v času 15 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava namoči.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakajte.
5. Pri skupnem času 60-70 sekund nadaljujete s tretjim prelivanjem. 90 gramov vode prelijete v času 15 sekund in počakate.
7. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 30 sekund.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba