Specialisti za kavo

 

Trgovina

Stow Coffee Roasters / PANAMA, NINETY PLUS NEKISSE 100g

PANAMA, NINETY PLUS NEKISSE 100g

30,00 

Profil okusa

datelj, nageljnove žbice, balzamična glazura, rum, čokoladni liker

Izjemno kompleksna tekmovalna serija kave. V skodelici dominirajo note dateljev, nageljeve žbice in balzamične glazure. Kava ima gladko srednje polno telo, srednje-visoke citrusne kisline, lepo uravnoteženost in zelo dolg po-okus po rumu in čokoladnem likerju.

Opis

O KAVI
Nekisse – prej Beloya – je bila prva kava od Ninety Plus pridelana v Etiopiji in leta 2007 prva kava na svetu, ki je dosegla 97 točk na Coffee Review.

Ustanovitelj Ninety Plus Joseph Brodsky se je leta 2006 preselil v Etiopijo, da bi ustanovil Ninety Plus. Dve leti je živel v Etiopiji, kjer je z lastno intuicijo fermentiral in prideloval kavo. Majhne serije kav (Aricha in Beloya Micro Selections) so bile najprej odpeljane na turnejo po specializiranih pražarnah v nordijskih državah, ki še niso okusile naravno predelane kave na tako visoki stopnji. Hitro so postale izbira državnih prvakov baristov, ki so jih leta 2008 predstavili na odru svetovnega tekmovanja baristov v Kopenhagnu. Te kave so bile prve kave z naravnim procesom enega izvora, ki so bile predstavljene na svetovnem prvenstvu baristov in so bile predhodnice sedanje kave Panama Nekisse.

Posestvo Ninety Plus, ki velja za eno najbolj znanih kmetij na svetu od leta 2007 deli svojo ideologijo proizvodnje specialty kave s proizvajalci v Panami z močnim poudarkom na varstvu okolja. Ninety Plus sodeluje pri pogozdovanju 1000 hektarjev v Panami. V preteklih letih je kava Ninety Plus zmagala na večini vrhunskih kavnih prvenstev.

Dodatne informacije

Sorta

Mixed Heirloom

Proces

Temperaturno nadzorovana fermentacija

Nadmorska višina

1800 metrov

Posestvo

Ninety Plus Gesha Estate

Regija

Volcan, Panama

Receptura

Naše priporočilo za pripravo filter kave je razmerje 1:15 za Hario V60-02/Origami:

Kava: 15 g
Voda: 225 g pri 93°C
TDS vode: 10-50 mg/l
Blooming: 30 sekund
Čas: 2 minuti 15 sekund

Postopek priprave:
1. Izperite papirni filter (da se izognete okusu papirja) in zavrzite vodo, uporabljeno za izpiranje.
2. V filter stresite mleto kavo in dobro poravnajte kavno posteljico.
3. Kavo prelijete s 45 gramov vode pri temperaturi 93°C v času 15 sekund in počakate do 30 sekund, da se kava razplini.
4. Pri skupnem času 30 sekund nadaljujete z drugim prelivanjem. 60 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
5. Pri skupnem času 1 minute nadaljujete z tretjim prelivanjem. 60 gramov vode prelijete v času 20 sekund in počakate.
6. Pri skupnem času 1 minute in 30 sekund nadaljujete z zadnjim četrtim prelivanjem. 60 gramov vode prelijete v času 20
sekund in počakate.
7. Skupni čas ekstrakcije naj ne bo daljši od 2 minut in 15 sekund.

Nasvet:
– kavo vedno prelivajte v smeri koncentričnega krogu od sredine navzven proti robu
– vedno pazite, da na robu filtra ne ostaja nobena mleta kava
– ciljajte na TDS 1,40
– kava naj bo mleta v velikosti kuhinjske soli oz. natančneje 600-800μm
– izogibajte se ustvarjanju votlin v kavni posteljici med pripravo, tudi ko voda izteče mora biti kavna posteljica
poravnana saj je to znak dobre ekstrakcije.
– vedno prilagajajte samo velikost mletja in temperaturo vode.
– če je skupen čas predolg je kava preveč fina
– če je skupen čas ekstrakcije prekratek je kava preveč groba