KAKO PRIPRAVITI AEROPRESS
Za današnji blog smo vam poleg video prispevka pripravili tudi obširno razlago o pravilni pripravi V60.
KAJ POTREBUJEMO ZA PRIPRAVO
- Aeropress
- Aeropress kovinski ali papirnat filter
- Servirni vrček
- Tehtnico
- Vrček z vročo vodo
- Sveže srednje mleto kavo
RECEPTURA ZA 1 – 2 OSEBI
- 18 gramov srednje mlete kave
- 250 gramov vode (temperatura 92°C)
- čas ekstrakcije 2 minuti
- blooming faza: 30 sekund
PRVI KORAK
Kovinski ali papirnati filter vstavite v navojni del aeropressa in ga splaknite z vročo vodo. Prav tako z vročo vodo splaknite tulec aeropressa in servirni vrček na katerega boste postavili aeropress. S tem boste servirni vrček segreli na delovno temperaturo in s tem preprečili, da bi kava doživela temperaturni šok. Vse to lahko vpliva na okus kave.
DRUGI KORAK
V aeropress tulec stresite srednje mleto kavo. V kolikor vam kava pri stiskanju aeropressa nudi prevelik upor je prefino mleta. V kolikor je upor blag je kava pregrobo mleta. Pravilno mletje ima izjemen vpliv na okus kave.
TRETJI KORAK
Kavo v tulcu aeropressa obvezno poravnajte. Na tehtnici postavite aeropress s kavo in pritisnite taro. Kavo nato prelijte s trikratnikom vode in nemudoma intenzivno in dobro premešajte z palico. V kolikor delate po zgornji recepturi potrebujete za 18 gramov kave 54 gramov vroče vode (temperatura 92°C). Nato počakajte 30 sekund.
ČETRTI KORAK
V četrtem koraku dolijemo vodo do vrh aeropressa, skupaj je to 250 gramov vode. Pokrijete z filter navojem, obrnete in postavite aeropress na servirni vrček. Z enakomernim potiskanjem zgornjega tulca aeropressa izstisnete kavo. Izstisk kave naj traja nekje 40 sekund do 1 minute. Ko končate mora biti skupen čas ekstrakcije (kontakt vode z kavo) 2 minuti.
PETI KORAK
Aeropress nato odstavite in kavo v servirnem vrču rahlo zavrtite. S tem jo prezračite in kavi dovolite, da razvije arome.
Uživajte do naslednjega bloga.