Specialisti za kavo

Blog

Stow Coffee Roasters / Nekategorizirano  / KAKO PRIPRAVITI V60

KAKO PRIPRAVITI V60

Za današnji blog smo vam poleg video prispevka pripravili tudi obširno razlago o pravilni pripravi V60.

KAJ POTREBUJEMO ZA PRIPRAVO

  • V60
  • V60 filter papir
  • Servirni vrček
  • Tehtnico
  • Vrček z vročo vodo
  • Sveže srednje mleto kavo

RECEPTURA ZA 1 – 2 OSEBI

  • 20 gramov srednje mlete kave
  • 320 gramov vode (temperatura 92°C)
  • čas ekstrakcije 2min 30s – 2min 45s
  • blooming faza: 30 – 45 sekund

PRVI KORAK
Filter papir vstavite v v60 posodico tako, da je poravnana. Nato filter papir sperite z vročo vodo zato, da kava ne bo imela okusa po papirju. Iztočasno z vročo vodo segrejete servirni vrček pod posodico V60 na delovno temperaturo in s tem preprečite, da bi kava doživela temperaturni šok. Vse to lahko vpliva na okus kave.

DRUGI KORAK
Odlijte vodo in v filter papir stresite srednje mleto kavo. V kolikor vam kava steče prej kot v 2 minutah in 30 sekundah pomeni, da je pregrobo mleta. V kolikor potrebuje več kot 2 minuti in 45 sekund pomeni, da je prefino mleta. Pravilno mletje ima izjemen vpliv na okus.

TRETJI KORAK
Kavo obvezno poravnajte in na sredini kave naredite rahlo vdolbino. Na tehtnici pritisnite taro in nato kavo prelijte s trikratnikom vode. V kolikor delate po zgornji recepturi potrebujete za 20 gramov kave 60 gramov vroče vode (temperatura 92°C). Nato počakajte 30 do 45 sekund. Pri sveže praženi kavi med sedmim in dvajsetim dnevom od datuma praženja je ,,blooming,, faza daljša (45 sekund). Bolj ko je kava stara, krajša je ,,blooming,, faza.

ČETRTI KORAK
V četrtem koraku dolijemo 130 gramov vroče vode, skupaj je to 190 gramov vode. Počakamo 10 sekund.

PETI KORAK
Dolijemo še 130 gramov vroče vode, skupaj je to 320 gramov vode. Ko voda izteče, odstranimo filter s kavo, V60 posodico in kavo v servirnem vrču rahlo zavrtimo. S tem jo prezračimo in kavi dovolimo, da razvije arome.

Uživajte do naslednjega bloga, v katerem vam bomo prikazali pravilno pripravo metode Aeropress.